teisipäev, 7. juuli 2015

Eesti meistrivõistluste kokkuvõte

Eesti noorsoo, juunioride, A ja B vanuseklassi meistrivõistlused on läbi ja aeg on teha väike kokkuvõte antud võistlusest. Võistlushooajaks valmistumisel peame alati silmas kõige olulisemat võistlust ja üritame vormi sättida nii, et nendel võistlustel oleksid kõik oma parimas seisundis. Alati see ei õnnestu (vigastused, kooli lõpetamisega seotud pinged, koolireisid jne). Analüüs tuleb aga teha, kas antud võistluste tulemused vastasid ootustele või mitte. Katsun kõikide esinemist nendel võistlustel pisut ka kommenteerida.

Kõigepealt aga pisut numbritest:

Meie treeninggruppidest osales Eesti meistrivõistlustel kokku 13 sportlast. Kokku osaleti 33 alal. Nendel võistlustel püstitati 20 isiklikku rekordit ja 25 selle hooaja tippmarki. Kokku võideti 10 medalit: 2 kulda, 3 hõbedat ja 5 pronksi. 
Esikümnesse jõudsid meie sportlased 22 korral. Arvestades, et 33 alal tegime kaasa, on selline number väga eeskujulik.

Mehed noorsoo vanuseklass

Karl võitis nendel võistlustelt kaks oodatud medalit. 1500 meetri jooksus  vedas ta üksi jooksu 1300 meetrit ning seejärel vastased kiirendasid ja Karlil tuli leppida pronksmedaliga. Sündis küll napp isiklik rekord, aga rahul ei saa jooksuga täielikult olla. Eelkõige valmistasid mulle pettumuse konkurendid, kes kordagi tugevate tuulte käes toimunud jooksu ei läinud vedama, kuigi seda võimalust Karl neile pakkus. Aga mis siis ikka, pärast kaklust enam rusikatega ei vehita.
3000 meetri takistusjooksus oli Karl suursoosik ja seda teadis ta ise ka, kui stardinimekirju nägime. Esimese 50 meetri läbimise järel oli edu konkurentide ees juba mitme meetriline ja nii saigi sellest üks soolojooks. Eesti meistritiitel tuli. Üksinda jooksis Karl seda distantsi ka Haapsalus. Ning sellest just ongi kahju. Tahaks näha, milleks ta reaalselt on võimeline tugevate konkurentidega. Selleks avaneb meil võimalus 8-9.augustil Tallinnas toimuvatel Eesti meistrivõistlustel.

Jarmo saavutas kaugushüppes 6.83ga pronksmedali, mille üle tuleb kindlasti õnnelik olla. Kuigi oma hetkevõimeid ei õnnestunud tal täielikult numbriteks hüpata. Isiklik rekord paranes 1 sentimeetri võrra. 100 meetri jooksus tuli leppida neljanda kohaga. Jooks toimus tugevas vastutuules ja seega ei saa tulemuse üle (11,44) väga kurta. Medalist jäi lahutama 5 sajandikku.

Mehed juunioride vanuseklass

Jaagup jooksis 100 meetri eeljooksus välja isikliku rekordi 11,40. Finaalis lisandus sellele ajale 1 sajandik. Tasuks neljas koht, medalist jäi lahutama 3 sajandikku. 200 meetri jooksu ajaks tuli 23,64. 100 meetri jooksus täielikult oma hetkevormi realiseerida ei õnnestunud, ise lootsin aega 11,35 juurde. Aga isikliku rekordi jooksmine hooaja tähtsaimal võistlusel on kindlasti hea tulemus. 200 meetri jooksu lõpp vajus täiesti ära, see oli pisut ootamatu. Esimesed 150 meetrit oli väga hästi joostud ja ka eelmine start sel distantsil Tartus näitas, et peaks tulema oluliselt parem tulemus. Ma väga loodan, et 200 meetri rekordit õnnestub järgmistel võistustel juba uuendada. Praegu jäi puudu 1 sajandik.
Ranel jooksis nii 100 kui ka 200 meetri jooksus välja isikliku rekordi, 400 meetri distantsil jäi 26 sajandikku puudu. Igal võistlusel on Ranel oma rekordeid praegu värskendanud ja erand ei olnud ka Rakvere võistlus. 

Noormehed A vanuseklass

Jakob võitis medali kõigil kolmel alal. 110 meetri tõkkejooksus ja 100 meetri jooksus tulid hõbemedalid, 200 meetri jooksus pronksmedal. Kõige enam pakkus rõõmu tõkkejooks, kus finaalis õnnestus teha tehniliselt väga hea jooks. Kui hooaja parim jooks õnnestub finaalis tugevate vastaste vastu, siis on see kindlasti väga hea näitaja. Niivõrd õnnestunud jooksude eest sel suvel pälvis Jakob kutse Eesti koondisesse Euroopa noorte olümpiafestivalile, mis toimub 26-31.juulini Gruusias, Tbilisis. Seal osaleb Jakob 110 meetri tõkkejooksus ja 100 meetri jooksus. Eesti olümpiakomitee korraldab selleks 13-17.juulini ka laagri Rakveres, kust Jakob osa võtab.
Huvitav on jälgida praegu Jakobi arengut eelmise suve tulemustega võrreldes: 
200 meetri jooks - 2014 suvel 25,01; 2015 suvel 22,81
110 meetri tõkkejooks - 2014 suvel 15,51; 2015 suvel 14,39
100 meetri jooks - 2014 suvel 12,67; 2015 suvel 11,21

Poisid B vanuseklass

Võistluste üks suuri üllatusi oli Henri medalivõit 200 meetri jooksus. Iseenesest ei tohiks see ju üllatus olla, sest talvistel meistrivõistlustel võitis ta 60 meetri jooksus kuldmedali ja 200 meetri jooksus pronksmedali. Kuna Henri on siiani tegelenud aga lisaks ka jalgpalliga, siis kulges tema ettevalmistus suviseks võistlushooajaks üle kivide ja kändude, sest kahe spordiala treeningute tõttu oli koormus väga suur ja vigastused olid kerged tulema. Tema esimesed jooksud mais ja juunis näitasid ka selgelt ära, et talvist vormi ei ole Henri saavutanud. 100 meetri jooks läkski üsna ootuspäraselt. Eeljooksus sündis isiklik rekord 12,10 ja sellega tuli vastu võtta kuues koht. Talvel 60 meetri jooksus joostud 7,45ga peaks 100 meetrit läbima 11,80ga vähemalt. Täielik üllatus oli aga 200 meetri jooks. 3 nädalat tagasi Tartus joostud 25,62ga hoidis ta B klassi edetabelis kõigest 13.kohta. Sellegipoolest startis ta viimases ehk kõige tugevamas jooksus. Sündis isiklik rekord 24,04, mis tõi pronksmedali. Tunnistan ausalt, et ei oodanud nendelt võistlustelt temalt medalit, seega oli rõõm mitmekordne! Loodetavasti saab alates sügisest rääkida Henrist kui ainult kergejõustiklasest, siis oleks huvitav näha, mida ta edaspidi saavutada suudab. Kahe ala vahel ennast jagades on paraku väga keeruline arengus järgmist sammu teha.
Hans jooksis välja kaks isiklikku rekordit, millest enam tõstaksin esile 200 meetri oma - 25,25. Põhidistantsiks olnud 400 meetri jooks tõi küll kõige parema koha - viienda, aga päris oma tulemust Hans sel alal ära ei teinud. Siiski jooksis ta 3,5 sekundit kiiremini kui aasta tagasi samadel võistlustel. Seega on toimunud suur edasiminek.
Kristo parimaks etteasteks nendel võistlustel oli kindlasti 300 meetri tõkkejooks, kus 44,95ga tuli seitsmes koht. Arvestades, et saime pikki tõkkeid proovida vaid ühes trennis enne neid võistlusi, saab tulemust suureks kordaminekuks pidada. Kindlasti pöörame sellele alale suuremat tähelepanu järgmist suve silmas pidades.

Neiud A vanuseklass

Liisbetil jäi nendel võistlustel kõrgushüppes medal võtmata, kuigi palju sellest puudu ei jäänud. Täpsemalt jäi puudu 1 kõrgus. Tulemusega 1.61 sai ta viienda koha, medali võitmiseks oleks pidanud 1.64 alistama esimesel või teisel katsel. Kolmandal katsel selle kõrguse alistamine oleks andnud siiski neljanda koha. Kusjuures hüpped 1.61ni olid väga lootustandvad ja mul oli suur usk, et 1.64 ka alistub. Veel on mõned võistlused jäänud see vigadeparandus ära teha. Usun, et ta saab sellega ka hakkama.
Kolmikhüppevõistlus algas väga uimaselt 10.86ga. Ja ega väga palju enne viimast katset paremaks ei läinudki. Kuuendas hüppevoorus suutis ta ennast aga maksimaalselt kokku võtta ja lõpuks ometi oma võimetekohase tulemuse ära hüpata. Kui sa hüppad viimasel katsel rekordile juurde 53 sentimeetrit ja tõused sellega kuuendalt kohalt kolmandaks, siis ei saa siia küll midagi kritiseerivat juurde öelda. Väga magus pronksmedal on see tõepoolest. Tulemus on aga niivõrd heal tasemel, et soovi korral on Liisbetil võimalik osaleda 8-9.augustil Tallinnas Kadrioru staadionil toimuvatel Eesti täiskasvanute meistrivõistlustel. Ta mahub selle tulemusega nimelt Eesti naiste hooaja edetabelis 10 parema hulka!

Carol hüppas kaugushüppes uue isikliku rekordi - täpselt 5 meetrit. Uude meetrisse jõudmine on eriline saavutus ja väärib kindlasti ära märkimist. Eriti arvestades seda, et aasta tagasi hüppas Carol stabiilselt 4.30-4.40. Areng on olnud ilus. Rekord sündis ka 200 meetri jooksus, mis tõi talle nende võistluste parima koha - seitsmenda. Kindlasti saab Caroli võistlusega rahule jääda!

Tüdrukud B vanuseklass

Kui ma taotlesin Elisale ja Ann Mariile eriluba, et nad saaksid vanemas vanuseklassis kaasa teha, siis oli peamine eesmärk see, et tüdrukud näeksid, kuidas Eesti meistrivõistlused toimuvad ja millisel tasemel tüdrukud seal on. Lisaks pakkus mulle huvi, kas nad pabistavad üle või mõjub tugev konkurents neile vastupidiselt ja sunnib neid veel rohkem pingutama. Mingit kohta või tulemust ma eraldi eesmärgiks ei seadnudki. Kuigi pean tunnistama, et kuskil sügavas ajusopis käis paaril korral läbi mõte - äkki vähemalt üks neist suudab sekkuda medalikonkurentsi.
Need tüdrukud on mind üllatanud ja heas mõttes šokeerinud korduvalt ja korduvalt, aga seekordne saavutus ületab küll kõik eelmised. 400 meetri jooksu kaksikvõit ületas mu ootusi ja lootusi tuhandekordselt. Olen väga õnnelik, et sain seda oma silmaga pealt näha. Tegu oli esimese kaksikvõiduga minu treeneri karjääri jooksul. Selline hetk oli väga eriline ja tõenäoliselt ei unusta ma seda kunagi. Aitäh teile tüdrukud!
Lisame siia juurde veel Ann Marii neljanda koha 200 meetri jooksus suurepärase ajaga 26,44.
Kaksikvõit tüdrukute 400 meetri jooksus tõi neile ühe suurepärase uudise veel - nii Elisa kui Ann Marii esindavad Eesti koondist nüüd Balti maavõistlustel Lätis 31.juuli-1.augustil. Eesti koondisesse pääsevad iga ala 2 esimest! Nii et üks väärt kogemus ja suur au ootab tüdrukuid sel suvel veel ees.
Ramona tegi nendel võistlustel väga ilusad jooksud. 100 meetri rekord paranes 36 sajandikku! 400 meetri jooksu rekord paranes poolteist sekundit - tasuks suurepärane kuues koht. Oma lemmikalal - teivashüppes - jäi veel oma tulemus tegemata, aga tegu oli ka hooaja esimese võistlusega sel ala. Jään Ramona tulemustega väga rahule!


Pean tunnistama, et ma pole ammu nii uhke oma õpilaste tulemuste üle olnud kui sel korral. Andsite mulle väga palju energiat juurde, et seda meeldivat tööd teiega jätkata. Pidasite end võistlustel ka viisakalt üleval ja toetasite üksteist, elades omadele häälekalt kaasa. Nii see peabki käima. Olite väga väga tublid ja loodan väga, et selliseid võistlusi tuleb lähitulevikus veel ja veel! Igaühel on võimalus oma panus anda!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar