teisipäev, 9. oktoober 2018

Ann Marii ettevalmistus noorte olümpiamängudeks

Ann Marii esimese jooksuni Argentiinas jääb veel vaid 4 päeva. Laupäeva õhtul toimubki Buenos Aireses neidude 200 meetri esimene ring.

Kuidas Ann Marii nendele võistlustele üldse kvalifitseerus, sellest tegin juttu eelmises postituses, mida saab praegugi lugeda, kui vaadata pisut allapoole. Mismoodi aga tema treeningud välja nägid enne ärasõitu ja kohapeal, sellest teen pisut juttu nüüd.

Olümpiamängudele pääsemine oli väga meeldiv ja suuri emotsioone tekitanud hetk, aga koheselt tuli ka mõtlema hakata, kuidas peaks välja nägema ettevalmistus, sest kahtlemata oli tegu oli väga suure väljakutsega. 

Tavapäraselt näeb kergejõustiklase hooaeg välja selline: augustis tehakse veel viimased võistlused, seejärel puhatakse, septembris alustatakse vaikselt ettevalmistusega ning oktoobris koormused kasvavad. Võistlema asuvad sportlased taas detsembri teises pooles ja jaanuaris.

Nüüd tuli aga välja mõelda plaan, kuidas olla oktoobri keskel väga heas kiiruslikus vormis. 

Augustis Ann Marii võistleski. 2-3.augustil toimusid U18 vanuseklassi Balti meistrivõistlused, kus ta võitis kaks esikohta: 100 meetri jooksus 12,20ga ja 200 meetri jooksus isikliku rekordiga 24,70ga. See 200 meetri jooksu isiklik rekord oli väike üllatus, sest hooaeg oli selleks hetkeks olnud juba pikk ja üsna kurnav. Seesama 200 meetri jooks oli selle suve 16 individuaalne võistlusstart juba.

100 meetri distantsil startis Ann Marii suvel 7 korda, 200 meetri distantsil 7 korda ja 400 meetri jooksus 2 korda. Siia lisanduvad veel stardid teatejooksudes.

11-18.augustini oli meil Käärikul ka laager. Seal olid trennid muidugi teistsugused, naelikutes sai joosta paar korda Tehvandi staadionil, muul ajal mängiti võrkpalli, ujuti, käidi pisut jõusaalis jne. 19.augustil toimus Pärnus suur rahvusvaheline kergejõustikuvõistlus, kus Ann Marii osales naiste 300 meetri jooksus ja püstitas seal U18 vanuseklassi Eesti rekordi

Seejärel sai Ann Marii pisut puhata ning septembris alustasime kergemate trennidega. 3 nädalat tegelesime põhja ladumisega, treeningud ei olnud siiski väga rasked ja koormus oli mõõdukas. Jalgu päris tühjaks trennidega lasta ei saanud. Seejärel võtsime koormuse alla ning nädal enne ärasõitu pani ta esimest korda jalga naelikud. 

Enne Argentiinasse sõitu tegime ühe trenni ka Tallinnas, Lasnamäe kergejõustikuhallis. Seda väga lihtsal põhjusel. Õues olid ilmad jahedad ja niisked ning naelikutega jooksmine oli riskantne. Pärnu kergejõustikuhallis saab normaalselt joosta aga 50 meetrit, seejärel tuleb juba korralikult hoogu pidurdada. Tallinnas saime korralikult 100 meetriseid jookse teha. Oli näha, et enesetunne paraneb, aga loomulikult ei olnud jalgades veel sellist teravust, millega võiks kohe häid aegu jooksma minna. 

Kontrolltestidena kasutasime kuulijänne ja korra Tallinnas ka 30 meetri jooksu lendlähtest. Isiklikke rekordeid mõistagi ei tulnud, aga tulemused näitasid, et kiiruslike trennide ja puhkusega peaks vorm kindlasti veelgi paranema.

Ettevalmistuse viimane osa tuli Ann Mariil teha omapead Argentiinas, muidugi minu treeningplaanide järgi. Kuna sõit sinna oli pikk (ligi 14 tundi), siis esimene päev kohapeal möödus trenni tegemata. Sai tutvuda kohalike oludega, staadioniga. Edasine kava oli meil samuti täpselt paigas, aga esimene tagasilöök tuli 6.oktoobril, kui Ann Marii oksendas pool päeva. Oli see ajavahest, toidust või muul põhjusel - seda me tänaseni kindlalt ei tea. Õnneks oli tervisehäda lühiajaline ja juba eile sai ta teha korraliku trenni. Loomulikult jälgisime hoolega, mida enesetunne teeb ja millal oleks arukas taas trenni tegema hakata ning mis kujul. Treeningplaanid tuli pisut ümber teha.

Kas ja millise jälje see tema vormile jättis, näitab vaid aeg. Enesetunde üle ta ei kurda ning ka trenne üritame hoida kergetena, et jalgadesse tuleks särtsu ja teravust. Täna - 9.oktoobril oli võistlusstaadionil ka ametlik starditreening, kus anti stardikäsklusi ja sportlased said proovistarte teha pakkudelt. 

Ees on ootamas veel 1 korralik trenn, seejärel juba puhkepäev, siis soojendustreening ja laupäeval tuleb minna endast parimat andma.


Esimene neidude 200 meetri jooks on kavas 13.oktoobril (laupäeval) Eesti aja järgi 22.10. Kui leian otseülekande võimaluse, siis kindlasti jagan informatsiooni ka siin, kust neid jookse vaadata saab!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar