teisipäev, 2. juuli 2013

Eesti juunioride ja B vanuseklassi meistrivõistluste eelvaade

Juba homme ja ülehomme selgitatakse Rakveres välja Eesti meistrid juunioride ja b vanuseklassides. Meie treeninggrupist osaleb nendel võistlustel 9 sporlast. Teen väikese ülevaate, kes võistlustulle asuvad ning milliste ootustega meistrivõistlustele vastu minnakse.

Alustan vanematest ehk juuniori vanuseklassist. 

Tiitlikaitsjana asub juunioride 100 ja 200 meetri jooksu starti Rait. Ka aasta tagasi toimus selle vanuseklassi võistlus Rakveres. Siis võitis Rait 100 meetri jooksu siiani kehtiva isikliku rekordiga 10,75 ning tuli 200 meetri meistriks ajaga 22,15. Kuna Rait stardib juba täna Viljandis 100 meetri jooksus, siis eks see näha ole, millise jälje päev enne meistrivõistlusi startimine jätab. Loodan siiski, et Rait on piisavalt heas vormis ja piisavalt hästi treeninud, et peab need kolm võistluspäeva järjest kenasti vastu. Suvise võistlushooaja 100 meetri jooksu juunioride edetabelis on Rait esimesel kohal 10,78ga. 200 meetri jooksu starti läheb ta Eesti meistrivõistlustel aga tänavu esimest korda. Hooaja parim tulemus kuulub 22,57ga Anatoli Tsvetkovile, kes kuulub muideks Raidiga Eesti juunioride koondise 4x100 meetri teatejooksu võistkonda. Ootame ja loodame kiireid aegu Raidi esituses.

Eelmisel suvel 5000 meetri jooksus pronksmedali võitnud Karl asub seekord medaleid püüdma 800 ja 1500 meetri jooksudes, kus konkurents kindlasti oluliselt tugevam. Karl on tänavu jooksnud nii 400 meetri kui 3000 meetri jooksu. 800 ja 1500 meetri jooksudes on hooaeg veel avamata. Kevadel Eesti murdmaajooksu meistriks tulnud Karli suhtes on ootused seega mõistagi kõrged. 800 meetri distantsil ei ole Karl aga startinud juba mitu hooaega. Viimati jooksis ta seda kaks suve tagasi A vanuseklassis 2.08,50ga. Sel aastal on juunioride edetabelijuht saanud kirja aga aja 2.00,47. Seega peab ta medaliheitlusesse sekkumiseks tegema võimsa rekordi paranduse.

Jarmo tuleb sel korral starti 400 meetri jooksus ja odaviskes. Kui odaviskes tuli Jarmo eelmisel suvel viiendaks 54.63ga, siis 400 meetri jooksus tuleb ta starti mitme aasta vanuse rekordiga 55,45. Küll on aga Jarmo jooksnud väga hästi 400 meetri jooksu teatejooksu sees. Kahel aastal järjest on ta kuulunud Altiuse juunioride 4x400 meetri jooksu teatevõistkonda, mis võitnud kaks kuldmedalit. Odaviske hooaja edetabelis on Jarmo viiendal kohal, Vändras visatud 54.28ga. Jarmo on ka sel korral niiöelda must lammas, kellelt ei teagi täpselt mida oodata. Põnev võistlus peaks aga temagi jaoks tulema.

Viimase juuniorina on stardis veel Risto, kes avapäeval jookseb 400 meetri jooksu ja teisel päeval on stardis 200 meetri jooksus. Mõlemal alal teeb Risto individuaalselt hooaja avastardi. Ka Risto kuulus võidukasse 4x400 meetri teatevõistkonda ning ka 200 meetri distantsil on ta saanud end proovile panna teatejooksus (suvemängude raames suur-rootsi teatejooks, kus Risto jooksis eelviimast 200 meetri pikkust distantsi). Aasta tagasi tuli ta 400 meetri jooksus neljandaks 52,50 sekundiga.

B vanuseklassis teevad oma esimese Eesti meistrivõistluste stardi päris mitmed noored tulevikulootused. Nendele selliseid eesmärke veel seada ei saa. Nende vanuseklassi aasta kõige suurem ja tähtsam võistlus on pigem koht, kus kogemusi hankida, õppida paremini tundma võistlusmäärusi. Lisaks saab end võrrelda omavanuste parimatega, mis loodetavasti annab indu ja motivatsiooni juurde trenni tegemiseks.

Ainsa b klassi poisina on stardis August, kes jookseb 100, 200 ja 110 meetri tõkkejooksu. August on viimase aastaga teinud suure arenguhüppe, seetõttu saab tema puhul juba rääkida ka pisut konkreetsemalt tulemustest, milleni ta nendel võistlustel jõuda võiks. Kõige suuremad ootused on seotud eelkõige 110 meetri tõkkejooksuga, kus ta Tallinnas juuni alguses joostud 16,35ga hoiab B vanuseklassi hooaja edetabelis koguni teist kohta. Arvestama peab aga ka sellega, et mitmed suured selle ala favoriidid ei ole veel tõkkejooksus sel suvel starti tulnud ning teevad seda just nüüd Eesti meistrivõistlustel. Talvel jäi August esimesena välja 60 meetri tõkkejooksu finaalist, seega on esimene eesmärk seekord finaali pääsemine ja ma usun, et August on selleks ka kindlasti võimeline. Finaali jõudes saab juba uued eesmärgid seada. 100 meetri jooksu edetabelis mahub August napilt 20 parema hulka äsja Karksi-Nuias kerges vastutuules joostud 12,52ga. 200 meetri jooksus aga on ta 9.kohal 25,45ga. Olen kindel, et ka nendel aladel on tal varu sees ning loodetavasti suudab ta seda homme ja ülehomme juba tõestada.

Tüdrukute b vanuseklassis on stardis 4 tüdrukut. Kõige kõrgemate eesmärkidega saab starti minna meie talviste meistrivõistluste medalitüdruk Hanna, kes talvel tuli 60 meetri tõkkejooksus hõbedale. Juba talvine finaaljooks näitas, et tüdrukud on praegu selles vanusegrupis äärmiselt võrdsed ning mõned üksikud sajandikud võivad sind tõsta või kukutada mitmeid kohti. Ettevalmistus ei ole kulgenud just muretult Hanna puhul, aga viimase treeningu järel enne võistlusi võin öelda küll, et Hanna on praegu kõige paremas seisus viimaste kuude jooksul. 100 meetri tõkkejooksu edetabelis on ta Tallinnas joostud 16,29ga neljandal kohal. Ent hooaja edetabelijuht on jooksnud 16,26. Nagu ma eelnevalt ütlesin - vahed on imeväikesed. Ka tüdrukute arvestuses ei ole veel mitu tugevat jooksjat avastarti teinud. Nagu ikka, on esimene eesmärk end finaali joosta ning seal juba saab näha, kes milliseks ajaks ja kohaks võimeline on. Lisaks stardib Hanna ka 400 meetri jooksus, mille rekord 65,11 pärineb eelmise suve Rukkilillemängudest. Ka selline aeg annaks praeguses hooaja edetabelis neljanda koha. Kuigi Hannal on võimalus ka sel korral kõrgete kohtade eest võidelda, tuleb siiski meeles pidada, et tema eesmärgid ulatuvad palju kaugemale kui need Eesti meistrivõistlused ning samasuguse suhtumise ja trennitegemisega jätkates, liigub ta oma seatud eesmärkidele järjest lähemale.

Järgmised kolm tüdrukut teevad oma Eesti meistrivõistluste debüüdi. Liisbet osaleb 100 meetri jooksus ja kõrgushüppes. Karin osaleb 100 meetri tõkkejooksus ja 800 meetri jooksus, Kristi osaleb 100 ja 200 meetri jooksudes. Esimesed kaks tüdrukut said sel kevadel esmakordselt siiski meistrivõistlustel osaleda, kui jooksid noorte teatejooksude meistrivõistlustel. Liisbet on viimase kuu või kahe jooksul näidanud end positiivsest küljest. Ta on leidnud omale ala, mis talle meeldib ja milles näen ka mina teda edaspidi edukana - kõrgushüpe. Vändras viis ta oma isikliku rekordi 1.40ni kui tuli suvemängude võitjaks. Ka viimastes trennides on ta näidanud kohati väga ilusaid hüppeid, mis annavad alust loota, et isiklik rekord nendel võistlustel võiks olla vägagi reaalne eesmärk. Läheb kuidas läheb, aga Liisbet on pead tõstmas ning juba järgmisel aastal ootan temalt kõrgushüppes olulist rekordiparandust! Lisaks osaleb ta 100 meetri jooksus.

Karin on valmistunud meistrivõistlusteks sarnaselt oma vennale, Madisele. Vahepeal oli sees paus, ent viimased nädalad on ta väga hästi trennis käinud ja oma tõkkejooksu lihvinud. Noorte teatejooksude meistrivõistlustel jooksis ta elus esimest korda 100 meetri tõkkejooksu, nüüd saab seda teha ka individuaalselt. Kui Karin veel portsu enesekindlust juurde saaks, võiks loota täitsa korralikku etteastet tema poolt. Eks vaatame, kuidas Karin võistlustel hakkama saab. Tubli töötegija on ta küll ja on kiitused selle eest igati ära teeninud. Ka 800 meetri jooksus asub ta starti esmakordselt. Varem on ta jooksnud 1000 meetri jooksu, nii et selline keskmaajooks ei ole talle siiski võõras ala.

Kristi teeb aga oma elu esimene Eesti meistrivõistluste stardi üldse. 100 ja 200 meetri jooksu starti minev Kristi on peatselt meie juurest ära kolimas. Kuna tahan väga, et ta Soomes ka treeningutega edasi tegeleks, siis tuleb selline suure võistluse esimene kogemus talle kindlasti kasuks. Kristi puhul loodan, et ta suudab kenasti keskenduda ning valmistub oma startideks nii hästi kui vähegi võimalik.


NB! Väljasõidu info!!!
Väljasõit võistlustele toimub kolmapäeval 8.30 Spordihalli eest nagu ikka. Kaasa võistlusriietus ja naelikud, pikad dressid, mitu paari kuive sokke ja särke, vihmase ilma jaoks kilekad. Magamisasju ei ole vaja kaasa võtta, ööbimine toimub Rakvere ametikoolis, kus on olemas voodid koos voodipesuga. Süüa saab kohapeal kolmapäeva õhtul ja neljapäeva hommikul. Teistel aegadel tuleb endale toit ise varuda (kohapeal kohvik, kus soojad söögid, võimalik käia poes jne). Tagasisõit neljapäeval orienteeruvalt kell 17.00

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar