neljapäev, 28. august 2014

Rukkilillemängudel sündis nii mõnigi üllatus

25.korda toimunud Rukkilillemängud toimusid sel korral väga heitliku ilmaga. Esimesel päeval näitas staadioni suur ekraan, et sooja on 11-12 kraadi. Lisaks sadas kogu võistlus vihma, kohati väga tugevalt. Võin julgelt väita, et tingimused olid väga keerulised, et häid tulemusi teha. Aga ilm oli kõigile ühesugune, seega tuli hakkama saada.

Teisel päeval oli ilmataat juba palju sõbralikum ja sooja oli kogu võistluse ajal 18-19 kraadi, lisaks ei sadanud ka vihma. Ning ka tulemused olid märgatavalt paremad kui avapäeval. Võtame võistluse nüüd kokku.

Meesjuuniorid

Jaagupil ja Kristjanil oli nendel võistlusel kavas üks sprindidistants - 200 meetrit. Jaagup jooksis välja aja 24,51 ja Kristjan 24,83. Mõlemad jäid oma hooaja parimast üsna kaugele. Kindlasti oli oma osa selles ka ilmal, aga pikema sprindi vorm ei ole praegu poistel see, mis võiks olla. Jaagup oli selle tulemusega kaheksas ja Kristjan kolmeteistkümnes.



Poisid B

Üheks selle võistluse suurimaks positiivseks üllatajaks saab kindlasti pidada Jakobit. Kahel päeval püstitas ta kolm isiklikku rekordit, mis kõik väärivad äramärkimist. Avapäeval suutis ta rasketele ilmastikuoludele vaatamata joosta välja väga korraliku aja 200 meetri jooksus, mida ta läbis elus esmakordselt. Aeg 25,01 andis kuuenda koha. Selle tulemusega kerkis ta ka hooaja edetabelis 10 parema hulka.
Teisel päeval tegi Jakob aga väga silmapaistva jooksu 110 meetri tõkkejooksus. Juulikuu alguses Eesti B vanuseklassi meistrivõistlustel Võrus jooksis Jakob välja eeljooksus aja 16,05, mida ta finaalis parandada ei suutnud. Finaaliaeg 16,16 andis siis talle seitsmenda koha. Täna sündis esimene üllatus juba eeljooksus, mille ta võitis 15,51ga! Tuul puhus jooksu ajal tagant 0,8m/sekundis, seega oli tulemus ka igati edetabelikõlbulik. See aeg oli ka eeljooksude parim tulemus. Eesti hooaja edetabelijuht oli täpselt sama tulemusega Võrus tulnud Eesti meistriks, seega tõusis Jakob hetkeks jagama ka hooaja parimat tulemust. Finaalis läks tõeliseks tulevärgiks. Hooaja parimat tulemust siiani üksinda hoidnud Võru kergejõustikuklubi esindaja jooksis välja aja 14,96! Väga võimsa jooksu tegi ka Jakob, kes lõpetas finaali teisena ajaga 15,17! Finaalis puhus taganttuul 3 meetrit sekundis, seega edetabelisse need ei lähe, aga aeg 15,17 on sellegipoolest väga kõrgest klassist. See omakorda tähendab ka seda, et Jakob on tänasest hooaja edetabelis jagamas esikohta!
Oma elu esimese kolmikhüppe võistluse lõpetas Jakob samuti igati hea tulemusega. Paaril korral trennis on ta kolmikhüpet nüüd proovida saanud, seega on ta sellel ala ilmselgelt alles õpipoisi rollis. Trennis hüppas ta parimatel katsetel 11.60-11.70 kanti. Täna tuli aga midagi palju enamat. Neljandas voorus hüppas ta 12.12, mis andis kokkuvõttes tubli neljanda koha. Kolmandale kohale kaotas ta kõigest 4 sentimeetriga. Ka Eesti hooaja edetabelis tõusis ta selle tulemusega neljandaks! Eesti B vanuseklassi meistrivõistlustel Võrus oleks selline tulemus andnud ka pronksmedali! Väga korralik tulemus seega.
Jakobi võistlusega saab seega väga rahul olla. Kolm suurepärast tulemust, mis viisid ta ka omavanuste edetabelis Eestis tippseltskonda. Et järgmisel aastal juba A vanuseklassis edukas olla, tuleb palju trenni teha, aga kahel päeval Tallinnas näitas Jakob oma tõelist potensiaali.






Tüdrukud B vanuseklass

Tüdrukute tulemustega võib samuti rahule jääda. Kui Eesti mitmevõistluse meistrivõistlustel suurt sära Hanna ja Liisbet ei näidanud, siis augustikuu lõpp on tõestanud, et tüdrukud on tõusnud igati arvestavasse vormi. Avapäeval üllatas karmides ilmaoludes 200 meetri jooksu isikliku rekordiga Hanna, kelle aeg 28,09 tõi talle oma jooksu võidu ja andis kokkuvõttes 23 võistleja hulgas 5.koha. Teisel päeval rõõmustas Hanna meid oma tõkkejooksu eeljooksuga, kus tegi väga märkimisväärse isikliku rekordi paranduse - Eesti B klassi meistrivõistluse finaalis joostud 15,86 sai tubli paranduse - 15,57 määrustepärase tuulega viis ta neljandana finaaljooksu. Kõige suuremat rõõmu teebki just tema aeg. Ise lootsin tulemust 15,70 kanti, aga 15,57 oli väga positiivne üllatus. Finaalis tegi Hanna väga hea alguse, komistas siis aga väga tugevalt ühte tõkkesse sisse, mis ta jooksu rikkus. Isiklikult arvasin tol hetkel, et ta ei suuda enam jooksu jätkata. Hanna aga võitles vapralt lõpuni ja lõpetas ikkagi neljandana tulemusega 15,82. Tõkkesse komistamine võttis väga palju kiirust tema jooksust maha, seega saame vaid oletada, milline võinuks tema aeg ka finaalis olla. Aga täna jooksis ta tõkkeid hoopis teistmoodi kui siiani sel suvel, seega tulemus on igati rõõmustav! Oma osa tõkkejooksu finaali ebaõnnestumisele võis jätta ka vahetult enne jooksu toimunud kolmikhüpe, kus Hanna hüppas isikliku rekordi 10.29, mis andis 9.koha ja jättis ta esimesena finaali ukse taha (finaalist jäi lahutama 4 sentimeetrit). Hanna sooritas hüpped aga paku tagant, seega jäi tulemusse veel väga tubli varu. Kokkuvõttes kordaläinud võistlus tema poolt.




Vihma ja külmaga kõrgust hüpata ei ole tore. Seda tean mina vägagi hästi. Just sellistes tingimustes pidi esimesel päeval hüppama aga Liisbet. Tulemus 1.50 andis talle kuuenda koha. Hüpetes ei olnud Liisbetile omast kergust ja sära, 1.50 oli sel päeval tema laeks. Teisel päeval korvas ta kõrgushüppes toimunu kuhjaga, kui püstitas isikliku rekordi kolmikhüppes. Ta hüppas teisel katsel 10.75, mis andis täna koguni kolmanda koha! Hüppe ajal puhus kahjuks lubatust suurem taganttuul - 2,4m/sekundis, seega edetabelisse tulemus ei lähe. Paremuselt teine hüpe 10.46 oli sooritatud aga igati määrustepärastes tingimustes. Kolmanda koha toonud tulemus 10.75 oli Liisbeti pikim hüpe, mis ta seni on teinud. Ka treeningutel ei ole ta nii kaugele veel hüpanud. Tehniliselt on tal aga väga palju õppida, seega peab hakkama kolmikhüppega rohkem talvel tegelema, sest potensiaali on sel alal Liisbetil kuhjaga. Ka 100 meetri tõkkejooksus jõudis Liisbet finaali, kui eeljooksus sündis isiklik rekord 16,27. Finaalis jooksis ta välja aja 16,36, mis andis viienda koha.  Liisbeti puhul pakkus seega suurimat rõõmu kolmikhüppe tulemus. 





Carol jooksis avapäeval 200 meetri jooksus välja aja 29,09, mis andis 12.koha. Isiklikust rekordist jäi pisut küll lahutama, aga ajaga võib sellegipoolest rahule jääda. Jooksis ta seda distantsi ju alles teist korda elus.
Teisel päeval osales Carol oma esimesel kolmikhüppe võistlusel. Kõik kolm katset sooritas ta paku tagant - parim tulemus sündis viimasest voorust, kui ta hüppas 9.17. Ka trennis on Carol saanud kolmikut harjutada vaid paaril korral, seega arenguruumi on siingi väga palju. Caroli treeningkoormused on olnud siiani väga väikesed, lisaks ei teinud ta suvel trenni üle kuu aja, seega saab tema esinemisega nendel võistlustel kindlasti rahule jääda.

Kristi jooksis avapäeval samuti esimest korda 200 meetri jooksu ning sai kirja aja 30,96. Ta võitles jooksu vapralt lõpuni ja sai oma esimese kogemuse sel distantsil kätte. 100 meetri tõkkejooksus ebaõnnestus tal esimene tõke, mille järel jäi jooks kahjuks pooleli. Aga tõkkejooks on juba kord selline ala, kus võib igasuguseid asju juhtuda.


Tüdrukud C vanuseklass

Talvel ja kevadel TV10 olümpiastardi sarjas vägitegusid teinud Ann Marii, Vanessa ja Elisa läksid pärast juunikuus toimunud mitmevõistlust suvepuhkusele ja tulid trenni alles 2 nädalat tagasi. Nad pidid mõne trenniga kohanema uute tõketega (uus kõrgus, uus tõkkevahe). Lisaks tuli võistlema asuda aasta vanemate tüdrukute vastu. Ka see oli harjumatu olukord neile, kuna TV10 olümpiastardi sarjas olid nemad sel aastal aasta vanemad teistest. Seda kõike ei teinud lihtsamaks ka juba mitmel korral eelnevalt mainitud väga karmid võistlustingimused esimesel päeval. 
Tüdrukute käitumist soojendusväljakul, võistluspaikades ning alade vahel oli aga lausa lust pealt vaadata. Üksteist toetati pidevalt, külma ja märjaga tuldi toime oluliselt paremini kui ma oleksin arvanud. Lisaks näidati mõningaid tulemusi, mida ma enne võistlust ei oleks julgenud ennustada. Taaskord suutsid tüdrukud mind positiivselt üllatada.
Esimesel päeval toimusid 100 meetri eeljooksud, kus seitsmenda tulemusega 14,06 pääses finaali Ann Marii. Oma eeljooksu 14,11ga võitnud Vanessa jäi esimesena finaalist välja ning pidi leppima 9.kohaga. Oma eeljooksu lõpetas teisena Elisa, kes 14,14ga oli 30 tüdruku hulgas kümnes. Muideks - meie tüdrukud olid omavanuste seas päeva kolm kiiremat, sest kõik ülejäänud 7 tüdrukut 10 parema seas olid aasta vanemad. Tugeva vihmasaju tõttu ei töötanud finaaljooksus fotofiniš ja kirja läksid seega käsiajad. Ann Marii lõpetas jooksu kuuendana ajaga 13,4. Pikale veninud kaugushüppes (38 hüppajat!!!) tuli Vanessa 4.44ga kümnendaks. Kõik 9 ettepoole jäänud hüppajat olid Vanessast aasta vanemad. Hüppamine oli harjutamatu Vanessale ka sellepoolest, et tõugata tuli äratõukepakult (TV10 nooremas vanuseastmes mõõdetakse tõukekohast!). 

Teisel päeval oli kavas esmalt 80 meetri tõkkejooks. Sellisel tõkkedistantsil ei ole meie tüdrukud varem startinud. Nagu eelnevalt mainitud, oli see neile ka esimene jooks uute tõketega, millega saime trennis harjutada vaid mõnel korral. Ajaga 13,61 pääses seitsmendana finaaljooksu Vanessa. Elisa oli oma jooksus teine 13,85ga, mis andis 24 jooksja seas 11.koha. Ann Marii sai ajaks 14,22. Finaalis suutis Vanessa aga taas üllatada. Vägevalt võideldes finišeeris ta lõpuks kolmandana ning eeljooksu aeg sai tubli paranduse - 13,32!. Ning kui eeljooksus puhus lubatust suurem taganttuul, siis finaal toimus sisuliselt tuulevaikuses (taganttuul 0,3m/sekundis). Vanessa edestas finišijoonel neljandaks tulnud tüdrukut vaid 1 sajandikuga! Suurepärane tulemus oligi sündinud.

Suure elamuse pakkus ka 600 meetri jooks. Kevadel TV10 olümpiastardi noorema vanuseklassi kõigi aegade rekordi 1.44,59 jooksnud Ann Marii sai oma võimeid proovida vanemate tüdrukute vastu. Lõpusirgel muutusid tüdrukute kohad mitmel korral. Lõpuks finišeeris Ann Marii kolmandana ning suurepärase ajaga 1.45,68! 2-4.kohta lahutas lõpuks vaid 0,7 sekundit. Võitjale kaotas Ann Marii 3,66 sekundiga. Väga ilusa jooksu tegi ka Elisa, kes lõpetas viiendana ajaga 1.50,26. Tüdrukute suurepärased ajad olid mulle üllatuseks. Kevadel jooksid nad suurepäraseid aegu ikkagi otse treeningute pealt. Nüüd suvepuhkuselt tulles ma pisut pelgasin seda 600 meetri jooksu, aga tüdrukud tõestasid, et suudavad ka praegu joosta välja suurepäraseid tulemusi.

Eraldi räägin ma veel ühest C klassi tüdrukust, kes meil stardis oli - Ramona tegi kaasa 100 ja 600 meetri jooksudes. Ramona tõin ma võistlema väga tubli trennitegemise eest talvel ja kevadel. Ta arenes talvel kiiresti ja näitas iga võistlusega aina paremaid tulemusi. Ka sel korral tegi Ramona väga tubli võistluse. 100 meetri jooksus oli ta 14,45ga neljateistkümnes (30 jooksjat). 600 meetri jooksus püstitas ta aga isikliku rekordi, joostes välja aja 1.55,66. Selle ajaga lõpetas ta oma jooksu teisena ja oli kahe jooksu kokkuvõttes kõrgel kaheksandal kohal (21 jooksjat)! Eriti väärib kiidusõnu tema lõpuspurt, mis oli väga võimas. Oma jooksu võitjale kaotas ta vähem kui sekundiga. 

C klassi tüdrukud näitasid nendel võistlustel taaskord, et nendega tuleb teistel tõsiselt arvestama hakata!





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar