pühapäev, 3. aprill 2022

Rahvusvahelised võistlused 2022.aasta välishooajal

Nüüd, kui sisehooaeg on lõppenud ja uue võistlushooajani on jäänud veel üle kuu aja, on paras aeg teha väike ülevaade rahvusvahelistest võistlustest, mis saabuvad 2022.aasta kevadel, suvel ja sügisel. Ning kuhu ka meie sportlased võiksid heade tulemustega pääseda.

1. Suveuniversiaad, 30.juuni-6.juuli Chengdu, Hiina. Normitäitmise periood alates 1.jaanuar 2021.

Võistluste normatiivid

 

Võistlustele on eelregistreeritud Anete, kellel on 2021.aasta suvest täidetud 200 meetri norm - 25,07.

2. Balti võistkondlikud meistrivõistlused/Presidendi karikas, 29-30.juuli Valmiera, Läti. 

Tavaliselt pannakse Eesti täiskasvanute koondis selleks võistluseks kokku Eesti meistrivõistluste põhjal, siis sel aastal toimuvad Eesti meistrivõistlused kuu aega varem ja koondis komplekteeritakse paljuski hooaja edetabeli põhjal. Igal alal pääseb koondisesse 2 sportlast. 

3. Balti murdmaajooksu võistkondlikud meistrivõistlused, 22.oktoober Araiši Windmill, Läti.

Balti murdmaajooksu meistrivõistlused toimuvad alles teist korda. Võistlevad U16, U18, U20 ja täiskasvanute Eesti koondis. Koondis komplekteeritakse katsevõistluse põhjal. Selleks on Eesti murdmaajooksu karikavõistlused 8.oktoobril Jõulumäel. Igas vanuseklassis pääseb koondisesse 4 sportlast.

4. U20 vanuseklassi maailmameistrivõistlused, 1-6.august Cali, Kolumbia. Normitäitmise periood 1.jaanuar 2022-17.juuli 2022. Ühel alal pääseb koondisesse kuni 2 sportlast.

Võistluste normatiivid

Naiste teivashüppe normatiivi 4.05 alistamine tähendaks seda, et Carlyn peaks kevadel oma hüppemahtusid mitmekordistama. Paraku on ta vähemalt märtsikuuga oluliselt maas minimaalsest graafikust. Ka 100 meetri tõkkejooksu normatiivi püüdmine tähendaks seda, et kvaliteetset tööd tuleks treeningutel palju teha. U18 vanuseklassi tõkkeid jooksis ta eelmisel suvel 14,01, naiste tõketega 14.20 ei ole seega kindlasti püüdmatus kauguses. 60 meetri tõkkejooksu rekordite vahe on tal 12 sajandikku ja seda üsna tagasihoidliku tõkkejooksuga talvisel võistlushooajal. Kõik see eeldab aga seda, et kevadel tuleb oluliselt juurde panna treeningute mahu, kvaliteedi ja tahtmisega.

5. Bauhaus Junior Gala, 2-3.juuli Mannheim, Saksamaa. Võistlused on mõeldud 2003-2006 sünniaastatele. 18.aprilliks tuleb mul teada anda kõikide sportlaste nimed, kes proovivad nendele võistlustele pääseda. Hiljem enam seda võimalik teha ei ole.

Võistluste normatiivid

Normatiivid on tugevad, aga ikkagi pisut nõrgemad kui maailmameistrivõistluste omad. Tuletan aga veelkord meelde, et 18.aprilliks pean teatama nende sportlaste nimed, kes proovivad sellele võistlusele peale pääseda. Korraldajate poolt makstakse kinni 6 sportlase kohapealne majutus ja toitlustus. Võimalik on osaleda ka nendel normitäitjatel, kes 6 hulka ei mahu. Siis tuleb tasuda ise majutus ja toitlustus (77 eurot 1 päev).

6. U20 Balti meistrivõistlused, 16-17.juuli Vilnius, Leedu. 

Koondis komplekteeritakse katsevõistluse ja hooaja edetabeli põhjal. Katsevõistluseks on Eesti U20 meistrivõistlused, mis toimuvad 10-11.juuli Rakveres. Automaatselt tagab endale koondisekutse Eesti meister, teise koondisekoha tagab sportlane hooaja edetabeli ja/või katsevõistluse põhjal.

7. Balti mitmevõistluse meistrivõistlused, 28-29.mai Pärnu.

Võistlevad U16, U18, U20 koondised. Igas vanuseklassis pääseb koondisesse 4 sportlast ja valik tehakse peamiselt sisehooaja põhjal. Praeguse seisuga on koha Eesti koondises taganud Viola.

8. U18 vanuseklassi Euroopa meistrivõistlused, 4-7.juuli Jeruusalemm, Iisrael. Normitäitmise periood 1.jaanuar 2022 - 22.juuni 2022. 

Võistluste normatiivid


 

Kui sportlane täidab normatiivi 2x, katab kergejõustikuliit 100% kõik kulud. Kui norm on täidetud ühel korral, katab kergejõustikuliit kulud 50% ulatuses. Mitmevõistluses katab kergejõustikuliit 100% kulud, kui normatiiv on ületatud kümnevõistluses 200 punktiga ja seitsmevõistluses 100 punktiga. Juhul, kui sportlane pääseb EM-il 12 parema hulka, kannab kõik kulud kergejõustikuliit. Ühel alal pääseb koondisesse kuni 2 sportlast. 

Täna meil veel normitäitjaid sellel võistlusel ei ole, aga kõige lähemale jõudsid nendele sisehooajaga Viola ja Greete-Liis. Violal on 800 meetri jooksus normist puudu 53 sajandikku, 1500 meetri jooksus 3,66 sekundit. Võimalikke alasid, kus norm võiks täituda, leidub veel. Greete-Liisil on kuulitõuke normatiivist puudu 44 sentimeetrit, ent sihikul on kindlasti ka odaviske normatiiv 46.50. 

Kõik võimalikud normitäitjad peavad täitma võistluste ankeedi hiljemalt 1.maiks 2022. 

9. U18 Balti meistrivõistlused, 16-17.juuli Vilnius, Leedu.

Koondis komplekteeritakse katsevõistluse põhjal. Katsevõistluseks on Eesti U18 meistrivõistlused, mis toimuvad 10-11.juuli Rakveres. Automaatselt tagavad endale koondisekutse Eesti meistrivõistluste kaks paremat. 

10. U17 Euroopa noorte olümpiafestival (EYOF), 24-30.juuli Banska Bistrica, Slovakkia. Osaleda saavad sportlased sünniaastatega 2006-2007. Normitäitmise periood 1.jaanuar 2022-3.juuli 2022.

Võistluste normatiivid 

Selle võistluse lähetustingimused on vast kõige keerulisemad. Esiteks on paigas see, et koondises on 8 poissi ja 8 tüdrukut ja seda muuta ei saa. Igal alal saab võistelda 1 sportlane. Üks sportlane saab osaleda maksimaalselt 2 alal + teatejooksus. Kui ühel alal on mitu normitäitjat, siis arvatakse koondisesse kvalifitseerumisperioodi lõpuks antud alal edetabeli esimene. Kui sportlane on täitnud normi rohkem kui kahel alal ja ta on nendel aladel ka edetabeli esimene, jääb aladest osavõtu valik sportlasele. Kui normitäitjaid tuleb aga rohkem kui 8 poissi või 8 tüdrukut, pääsevad koondisesse need sportlased, kelle tulemus on normatiiviga võrreldes protsentuaalselt parem. Kui aga normitäitjaid tuleb vähem kui 8 poissi või 8 tüdrukut, pääsevad koondisesse need, kellel on protsentuaalselt kõige vähem normatiivist puudu.

Praeguse seisuga on normi täitnud kahel alal Viola - nii 800 kui ka 1500 meetri jooksus. Võimalikke alasid, kus normatiiv võiks alistuda, on veel. 

11. U16 Balti meistrivõistlused, 21.juuli Jõhvi.

Koondis komplekteeritakse katsevõistluse põhjal. Katsevõistluseks on Eesti U16 meistrivõistlused, mis toimuvad 12-13.juuli Rakveres. Automaatselt tagavad endale koondisekutse Eesti meistrivõistluste kaks paremat. 


Lisaks on muidugi ees ootamas hulganisti kodumaiseid võistlusi ja väiksema etteteatamisega võistlusi tublimatele lähiriikides (Läti, Soome). Edukaid treeninguid kõigile!

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar