neljapäev, 12. juuli 2018

Suurepärased U18 Euroopa meistrivõistlused Ungaris

5-8.juulini toimusid Unagris, Györi linnas Euroopa meistrivõistlused U18 vanuseklassile. Meie sportlastest kvalifitseerus sinna Ann Marii, kes tegi niivõrd suurepärase võistluse, et sellest tuleb pikemalt juttu teha. Ann Marii alustas võistlust 5.juulil 100 meetri eeljooksudega, mina jõudsin Ungarisse 6.juuli hommikuks ning sain kohapeal näha tema 200 meetri jookse.

Kõige algus. Kuidas EM-ile saime?
EM-ile pääsemiseks tuli alistada Eesti Kergejõustikuliidu kinnitatud normatiiv. 100 meetri normatiiv oli 12.35 ning 200 meetri normatiiv 25,25. Sportlane, kes täitis normatiivi kahel korral (millest üks peab olema välishooajal), pääses EM-ile Kergejõustikuliidu kuludega. Sportlane, kes täitis normatiivi ühel korral välishooajal, pääses EM-ile nii, et 50% kuludest kattis Kergejõustikuliit ja 50% sportlase koduklubi või sportlane ise. Ning sportlane, kes täitis normatiivi ühel korral ainult sisehooajal, pääses küll EM-ile, ent 100% kuludest tuli endal katta. 

Ann Marii alustas sügisel ettevalmistust sellises seisus, et tema 100 meetri rekord oli 12,45 ja 200 meetri rekord 25,32. Seega tundusid normatiivid igati püütavad. Oli ainult üks probleem. Septembri lõpus ootas Ann Mariid ees põlveoperatsioon, mis lükkas hooajaks ettevalmistamise alguse oluliselt kaugemale kui oleksime tahtnud. Kahtluse all oli ka talvisel võistlushooajal kaasa tegemine, kuna sörkjooksuga sai ta alustada alles novembrikuus. Väga oluline roll tema taastumisel oli füsioterapeut Risto Jamnesil, kelle juures käisime enne lõikust sooviga saada harjutuste kava, mida peab tegema, et taastumine lõikusest oleks kiirem. Paljuski tänu nendele harjutustele taastus Ann Marii oodatust veelgi kiiremini ning lõpuks otsustasime siiski mõned võistlused ka talvel teha. Nii noorel sportlasel ei ole lihtne võistlushooaega vahele jätta. Esimene 200 meetri jooks Tartus (4.veebruaril) suurt enesekindlust ei sisendanud, kuna aeg oli 26,13. Ent samas - sörkida saime alles novembrist ning esimesed kiired jooksud saime teha detsembri lõpus. 

Väga oluline hetk tuli talvistel Eesti U18 meistrivõistlustel, kus ta jooksis 200 meetri jooksus uue isikliku rekordi 25,03, täites juba sisetingimustes 200 meetri EM-i normatiivi. Mina seda ei oodanud ning vaevalt, et temagi selliseks ajaks tol hetkel valmis oli. Aga see võttis pinged täiesti maha ja nii saime rahulikult suveks valmistuma hakata, sest EM-i pilet oli juba olemas. 

Edasine ettevalmistus kulges meil plaanipäraselt. Aprilli teise poole veetsime Portugalis treeninglaagris ning seal tehtuga jäin ma väga rahule. 10.juunil Tartus jooksis ta vastutuules 24,98 ning sellega oli ka selge, et EM-ile saab sõita oma kuludeta. Enne Ungarisse sõitmist viis ta oma 200 meetri rekordi 24,94ni (Balti meistrivõistlustel) ja 100 meetri rekordi 12,18ni (Eesti U18 meistrivõistluste finaalis).

Jooksud Ungaris
Enne võistlust sain uurida stardinimekirju ning selle põhjal julgesin loota, et suure õnnestumise korral õnnestub ehk 200 meetri jooksus pääseda poolfinaali. Aga see eeldas tõesti seda, et Ann Marii on füüsiliselt suurepärases vormis ja et niivõrd suur võistlus käsi ja jalgu värisema ei paneks. 100 meetri eeljooksudest edasipääsemisse mul usku ei olnud.
5.juulil toimusid 100 meetri eeljooksud. Kokku oli neid 6. Edasipääsemise kord oli selline, et igast jooksus 3 esimest pääses otse poolfinaalidesse, lisaks kõikide jooksude peale veel 6 kiiremat aega. Ann Marii startis teises eeljooksus neljandal rajal. Ta tegi väga hea stardi ja kogu jooks oli väga kontrollitud ja kindel. Tulemus pakkus samuti suurt rõõmu - isiklik rekord 12,12 ning sellest eeljooksust neljas koht. Jooksu ajal puhus vastutuul 0,3 meetrit sekundis. Rõõm isikliku rekordi üle oli mul niivõrd suur, et esialgu teisi jookse ma jälgima ei hakanudki. Siis hakkas aga huvi pakkuma, et mitmenda koha selline aeg ka andis ning suur oli mu üllatus, kui selgus, et Ann Marii on taganud omale koha poolfinaalis. Sinna pääses ta 19.ajaga. Kokku toimus 3 poolfinaali, seega oli koht 24 parema hulgas juba tagatud. 


Poolfinaal peeti sama päeva õhtul. Ann Marii jooksis teises poolfinaalis. Ta jagas oma jooksus 7-8.kohta (tuhandikepealt võrdne tulemus) tulemusega 12,18 ning kolme poolfinaali peale kokku tähendas see 20-21.koha jagamist. Lisaks kordas ta oma elu teist tulemust. Jooksu ajal puhus taganttuul 0,7 meetrit sekundis. Kuigi ta ise oli jooksu ja tulemuse üle pettunud, jäin mina tema sooritusega väga rahule. See oli mulle väga ootamatu, ent samas suurt rõõmu pakkuv tulemus. 

100 meetri jooksu poolfinaal  (Algus 2:16:33)

6.juuli pärastlõunal algasid 200 meetri eeljooksud. Kokku toimus 4 eeljooksu ning edasipääsemise kord oli selline, et iga jooksu 3 kiiremat saavad otse poolfinaali ja kõikide jooksude peale 4 paremat veel aegadega. Kuna 200 meetri jooksus toimus kaks poolfinaali, oli sinna pääsemine ka mõistagi keerulisem. See tähendanuks juba kohta 16 parema hulgas. Ann Marii jooksis kolmandas eeljooksus, kaheksandal rajal. Ta tegi väga julge alguse ja kogu jooks kulges täpselt sellisena nagu olime lootnud. Ta lõpetas oma eeljooksu küll viiendana, ent tulemuseks suurepärane isiklik rekord 24,78! Isiklik rekord sai 16 sajandikuga üle joostud! Rõõm oli meeletu, ent sellele tuli veel lisa! Kohe pärast viimast - neljandat eeljooksu sai selgeks, et Ann Marii oli pääsenud viimasena poolfinaalidesse ehk 16 parema sekka!


Kuna poolfinaalid joosti järgmise päeva hommikul ja Ann Mariil oli juba selleks hetkeks tehtud Ungaris 3 jooksu (100 meetri eeljooks ja poolfinaal, 200 meetri eeljooks), siis tuli kiiresti hakata tegelema taastumisega. Füsioterapeut Risto Jamnes kreemitas jalad sisse ja tegi kerge massaaži, seejärel sõitsime majutuskohta, kus Ann Marii pani jalga omale kompressioonmassaazipüksid. Need aitavad peale tugevat pingutust taastuda kuni 30% kiiremini. Pärast 30min seanssi on jalad tuntavalt kergemad ja värskemad. Seadme tööpõhimõte on see, et rakendatakse sururõhu järk-järgulist kompressiooni, milles on kombineeritud 3 erinevat massaažitehnikat. 



Kuna pääsemine poolfinaali oli meie eesmärkide täitmine, siis saime seda jooksma minna pingevabalt. Ent samas võtsime väikese eesmärgi omale juurde - saaks vähemalt ühest konkurendist veel jagu, oleks igati suurepärane tulemus taas käes. Kaotada ei olnud enam midagi. 

Ann Marii jooksis esimeses poolfinaalis. Kahjuks tuli joosta esimesel rajal, mida varem proovida ei ole saanud. Minu isiklik seisukoht on, et esimeselt rajalt ei ole võimalik kiireid aegu joosta, ent jäin lootma, et mu arvamus lükatakse ümber. Ann Marii jooksiski kurvi oluliselt kehvemini kui oleme harjunud nägema (ettevaatlikuks tegi raja siseservas asuv metalläär), ent tugeva lõpuga tõusis ta Rumeenia sprinterist mööda ja lõpetas jooksu seitsmendana. Aeg 24,83 ehk elu teine tulemus. Teise poolfinaali lõpetas kaheksandana prantslanna, kelle aeg oli samuti Ann Marii omast kehvem. Seega lõpetas ta võistluse 14.kohaga, mis on väga kõva saavutus sprindis! Vaid ühe sajandiku kaugusele jäi teise poolfinaali seitsmendana lõpetanud Šveitsi sprinter, ent nende jooksus puhus taganttuul 3,2 meetrit sekundis, Ann Marii sai joosta 0,7 meetrise taganttuulega. 

200 meetri jooksu poolfinaal  (Algus 1:57:34)

Kokkuvõte
Ilma igasuguse kahtluseta panen kogu tema võistluse hindeks 5+. Ta jooksis oma elu esimestel tiitlivõistlustel kaks suurepärast isiklikku rekordit ning pääses mõlemal distantsil edasi poolfinaalidesse. Seal tegi ta mõlemal alal oma elu teise tulemuse. Seega oma senine sportlaskarjääri kõige kiiremad jooksud tegi ta just Ungaris. See oli suur rõõm, et tal nii suurtel võistlustel närv kenasti vastu pidas. Ta nautis võistlemist ja sai tugevatest konkurentidest ainult indu juurde. Selline isikuomadus kas on olemas või ei ole. Mina treenerina sain suurepärase, lausa uskumatu emotsiooni. Selliste hetkede nimel tasub ikka vaeva näha küll. Olen uhke ja ootan suure põnevusega juba uueks hooajaks ettevalmistuse alustamist, kuigi võistlushooaeg jätkub veel täies hoos. 



Sellised tulemused said võimalikuks siiski ka tänu sellele, et Ann Marii pööras oluliselt rohkem tähelepanu toitumisele, kui paljud teised noored seda teevad. Lisaks oli paigas kindel unerežiim ning öösiti üleval olemist ta endale lubada ei saanud. 

Mis edasi?
Kui ühed eesmärgid on täidetud, tuleb hakata vaikselt vaatama ettepoole järgmiste suunas. Kõige lähemad eesmärgid on võistlushooaeg kenasti lõpetada. Rukkilillemängudel 18.juulil teeb Ann Marii oma avastardi 400 meetri distantsil, mida sel suvel ei ole veel õnnestunud joosta. Seejärel toimuvad 2-3.augustil Võrus Balti meistrivõistlused U18 vanuseklassile. Seal teeb Ann Marii kaasa 100 ja 200 meetri jooksudes ning 4x100 meetri teatejooksus. Veel ei ole kindel, et 29.juulil ka Eesti meistrivõistlustel täiskasvanute arvestuses kaasa teeme.
Üks huvitav fakt aga veel. 6-18.oktoobrini toimuvad Argentiinas, Buenos Aireses noorte suveolümpiamängud ning Ungaris toimunud Euroopa meistrivõistlused olid selle võistluse katsevõistluseks. 200 meetri jooksus pääseb Argentiinasse võistlema Györi võistluse 11 paremat. Ann Marii oli teadupärast 14s. Ent nüüd läheb huvitavaks. Noorte olümpiamängudele pääseb ühel alal võistlema igast riigist ainult 1 sportlane. 200 meetri jooksus on Ann Mariist eespool kaks Itaalia jooksjat, 2 Rootsi jooksjat ja 2 Šveitsi jooksjat. Need riigid saavad välja panna ainult ühe sportlase, mitte kaks. Sellise loogika järgi tõuseb Ann Marii kolm kohta kõrgemale selles pingereas ehk 11ndaks. Ja 11 ju Argentiinasse võistlema pääsebki. Aga enne me hõiskama ei hakka, kui ametlik kinnitus selle kohta on käes. Olümpiamängudele sõitjad pidid selgeks saama nädala jooksul pärast Ungari võistlust. Seega ootame.

Pikk jutt veelkord lühidalt kokku võttes - 5-8.juulini toimunud Euroopa meistrivõistlused U18 vanuseklassile olid mulle treenerina kõige edukamad tiitlivõistlused seni. Ideid ja mõtteid, kuidas edasi liikuda, sain ma kuhjaga. Ann Marii sai loodetavasti juurde suure portsu motivatsiooni, mida ta nüüd uueks hooajaks ettevalmistamisel näitama hakkab.

 Edukas võistlus tõi muige näole!

 200 meetri poolfinaalini on jäänud veel pisut üle tunni. Viimased puhkehetked enne soojendusega alustamist.

 Soojendusväljakul saime kasutada külmavanni, kuhu pumbati koguaeg sisse külma vett, lisaks sai panna sinna jääd. Taastumisel kindlasti väga hea abivahend.

 Ann Marii koos võistluse maskoti Hugoo'ga!

 Pärast kolme võistluspäeva tegime külastuse Györi loomaaeda


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar