esmaspäev, 3. märts 2014

Mitmevõistlusest

Laupäeval Tallinnas Lasnamäe kergejõustikuhallis toimunud Eesti noorte mitmevõistluse meistrivõistlustel olid tüdrukute B vanuseklassis stardis Liisbet ja Hanna. Võistlus kulges tüdrukutele tõusude ja mõõnadega. 21 tüdruku osavõtul toimunud viievõistluse lõpetas Liisbet kuuenda kohaga, kogudes 2915 punkti. Hanna kogus 2607 punkti, mis andis 11.koha.

Liisbeti 2915 punkti:

60 meetri tõkkejooks: alles kolmapäeval Rakveres isikliku rekordi 9,87ni viinud Liisbet näitas oma potensiaali taaskord tõkkeid väga edukalt joosta. Ta võitis oma jooksu väga tubli isikliku rekordi parandusega, joostes välja aja 9,73, mis andis nelja jooksu peale koguni 5.koha. Tõkkejooks õnnestus seega suurepäraselt ja väga edukas algus mitmevõistlusele oli tehtud.

kõrgushüpe: Poolteist kuud tagasi tundsin ma kõige vähem muret Liisbeti kõrgushüppe pärast. Ta viis oma isikliku rekordi Karel Leetsari mälestusvõistlusel 1.58ni, jaanuaris hüppas ta veel kahel võistlusel Tallinnas 1.55 ja 1.53. Viimased nädalad on aga näidanud, et kõrgushüpe praegu enam ei klapi ja hüppetunnetus on täielikult kadunud. Seega ei oodanud ma sellelt alalt mitmevõistluse sees enam hüppeid kõrgemale 1.50st. Paraku tuli vastu võtta tõsine pettumus, sest kirja jäi vaid tulemus 1.43. Isikliku rekordiga võrreldes andis Liisbet ära ligi 170 punkti. 

kuulitõuge: Kui väga korraliku tõkkejooksu järel oleks eeldanud, et järgmisteks aladeks edukas häälestumine on asjade loomulik käik ja kõrgushüppes ning kuulitõukes minnakse välja suure motivatsiooniga, siis siin pettusin ma tõsiselt. Kuulitõuget sooritati väga tuimalt ja rahulikult. Kolmandal katsel sai Liisbet kirja oma parima tulemuse 8.50, aga seegi tulemus ei vastanud ootustele. Võrreldes treeningul tõugatud tulemustega tuli siit ligi 35 punkti kaotust. Aga kuulitõukes sündis siiski isiklik rekord.

kaugushüpe: Kui eelmise kahe alaga andis Liisbet palju punkte ära ja ka emotsioon oli täiesti maas, siis kaugushüpe andis uue positiivse emotsiooni ja tahte edukalt võistlus lõpetada. Enne seda võistlust oli Liisbeti rekord 4.68. Võistluse avakatsel sai ta kirja paku tagant tõugatud 4.40, teise katse astus aga üle ja nii oli enne viimast vooru üsna keerulises seisus. Viimasel katsel tabas ta aga ideaalselt hüppepakku (Kohtunik uuris mitu sekundit pakku, et veenduda, kas katse oli määrustepärane). Tulemuseks mõõdeti suurepärane isiklik rekord 4.95! Tegu oli päeva paremuselt viienda tulemusega. Enne 800 meetri jooksu tõusis Liisbet sellega 8.kohale ja tagas õiguse joosta viimane distants teises jooksus. 

800 meetri jooks: Liisbet jooksis kogu jooksu väga julgelt ja enesekindlalt, püsides kindlalt liidrite järel. Veel viimasel ringil suutis ta tempot isegi tõsta ja lõpetas jooksu kolmandana ajaga 2.35,12. Kahe jooksu peale oligi tegu paremuselt kolmanda ajaga ning kokkuvõttes tõusis Liisbet kuuendaks, kaotades viiendale kohale ainult 5 punktiga! 800 meetri tulemust hindan ma selle viievõistluse juures kõige kõrgemalt. Tegu oli selle võistluse paremuselt kolmanda ajaga, aga ka kogu talvise võistlushooaja paremuselt kolmanda tulemusega, mis siiani on välja joostud!

Kokkuvõte: Väga korralikud tulemused sündisid 60 meetri tõkkejooksus, kaugushüppes ja 800 meetri jooksus. Keskpärane oli tulemus kuulitõukes ja suur altminek kõrgushüppes. Kokkuvõttes võib aga Liisbeti võistlusega rahule jääda, sest mitu püstitatud isiklikku rekordit on väga kõrgest klassist! Ka tulemus 2915 punkti ja kuues koht on igati korralik mitmevõistluse debüüt Eesti meistrivõistlustel.



Hanna 2607 punkti:

60 meetri tõkkejooks: Hanna on tõkkeid väga stabiilselt jooksnud selle talve jooksul. Sähvatust ei ole tulnud, aga suurt altminekut samuti mitte. Ka sel korral tegi Hanna oma tulemuse enam-vähem ära - 9,76 oli päeva kuues tulemus.

Kõrgushüpe: Paar nädalat tagasi hüppas Hanna Pärnus võistlustel 1.40 ja just seda tulemust ootasin ka sel korral. Kuni kõrguseni 1.34 olid hüpped täitsa korralikud ja miski ei andnud märku, et täna ei võiks veel paar kõrgust ületada. 1.37 peal aga hüpped enam tehniliselt ei klappinud ja nii tuli leppida tulemusega 1.34, mis oli mõistagi altminek. Kaduma läks ligi 60 punkti. Kahjuks oli Hanna tulemuses niivõrd pettunud, et see kandus üle ka kuulitõukesse.

Kuulitõuge: Nagu Liisbet, nii esines ka Hanna kuulitõukes emotsioonitult ja ilma särata. See sai saatuslikuks ka temale, sest parimaks jäi 8.72. Arvestades, et treeningutel tõukas Hanna peaaegu igal katsel üle 9 meetri ja parimatel katsetel ka 9.80 peale, siis oli pettumus mõistagi suur. Kaduma läks ligi 80 punkti. 

Kaugushüpe: Sarnaselt Liisbetile suutis ka Hanna end kaugushüppes siiski kokku võtta, et võistlus edukalt lõpuni viia. Avakatsel sai ta kirja korraliku 4.71 ja teises voorus juba 4.89. Sel talvel 5.05 hüpanud Hanna tegi väga korraliku kolmandagi katse, paraku astus selle napilt üle. Võimalik, et hüpe olnuks taaskord üle 5 meetri. Siiski oli tegu paremuselt päeva 8.tulemusega ja tema paremuselt teise kaugushüppe võistlusega.

800 meetri jooks: Esimeses jooksus startinud Hanna hoidis enne jooksu kokkuvõttes 13.kohta. Kuigi kohe distantsi alguses toimunud komistamise tõttu oleks ka Hanna peaaegu kukkunud, suutis ta end jooksu ajal siiski kiiresti kosuda ja korraliku jooksu teha. Ta lõpetas oma jooksu kolmandana ajaga 2.53,90, mis kahe jooksu peale oli paremuselt 9.tulemus. Distantsi keskel oli Hanna liiga passiivne, seal oleks võinud teise käigu sisse lülitada ja julgemalt üritama minna. 7-8 sekundit kiiremini oleks kindlasti joosta saanud, aga 800 meetri tulemusega võib sellegipoolest rahule jääda. Kokkuvõttes tõusis ta selle ajaga viievõistluse punktireas 11ks.

Kokkuvõte: Rahule võib jääda 60 meetri tõkkejooku ja kaugushüppega. 800 meetri jooks oli korralik, aga sinna jäi varu sisse. Ebaõnnestusid kõrgushüpe ja kuulitõuge. Kõige positiivsem võistluse juures oli see, et kahe viimase alaga suutis Hanna end piisavalt kosuda, et võistlus korralikult lõpetada. Kõige negatiivsem oli see, et kõrgushüppe ebaõnnestumise järel ei suutnud ta end kuulitõukeks kuidagi kokku võtta. Korralik mitmevõistluse lõpp õnneks tõi hingerahu!


Nii on selleks talveks kõik meistrivõistlused peetud! Ees on ootamas veel mõned väiksemad võistlused, millest esimene toimub 11-12.märtsil meie kergejõustikuhallis, kui toimuvad üheaegselt Pärnumaa noorte meistrivõistlused ja Pärnu linna koolinoorte meistrivõistlused.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar