pühapäev, 24. november 2013

Spordiklubi Altius tutvustab

Täna tutvustan kõigile meie lehe lugejatele noort sporditüdrukut, kes on oma kergejõustiku algtõed omandanud spordiklubis Altius. Tänasel päeval elab ta Soomes ning võistleb ja treenib seal uue klubi ja treeneri juures. Eestis käies esindab ta aga endiselt meie spordiklubi.
 

Ethel Silla

Ethel tumeda särgiga ja Anett Maria heledama Altiuse särgiga

Vanus: 12
Elukoht: Soome, Tampere
Treeninud ja võistlemas käinud spordiklubi Altiuse eest: 1 aasta

Treeneri kommentaar: 
Tegelikult on Ethel tegelenud kergejõustikuga rohkem. Mitmed aastad tagasi käis ta samuti minu juures trennis. Siis oli ta aga noorem ja ei saanud ise veel väga hästi aru, millised suurepärased eeldused tal sporditegemiseks on olemas. Ta puudus palju trennist ja ühel hetkel loobus üldse. 2012.aasta maikuus toimusid Pärnus Koidula staadionil Pärnu linna koolinoorte meistrivõistlused kergejõustikus ja Ethel võistles seal samuti. Ning muidugi võistles ta väga edukalt. Astusin juurde ja kutsusin teda uuesti trenni. Alates sellest hetkest võib Ethelit lugeda kergejõustiklaseks, sest ta hakkas väga korralikult trennis käima, tema suhtumine oli täeilikult muutunud ja tema tulemused rääkisid iseenda eest.
 
Parimad tulemused:  TV 10 olümpiastarti vabariiklike etappide tulemused: nooremate tüdrukute 60 meetri jooksus A-finaalis 6.koht ja palliviskes 5.koht. Pärnu linna koolinoorte meistrivõistlustelt ja TV10 olümpiastarti Pärnumaa etappidelt hulganisti esikohti. Pärnu kergejõustikuhalli tüdrukute D vanuseklassi 60 meetri rekordi omanik. Martin Kutmani mälestusvõistluste tüdrukute esimene koht kaugushüppes ja teine koht 60meetri jooksus. Karel Leetsari mälestusvõistluste tüdrukute D vanuseklassi 60 meetri jooksu esikoht.

Meeldejääv võistlus. TV 10 olümpiastarti Karksi-Nuia etapil pääsesid 3 meie tüdrukut nooremate tüdrukute palliviske finaali. Rivi otsas seisab Anett Maria, tema kõrval Ethel ja Andra. Ethel lõpetas võistluse viienda kohaga.
 
Kõige meeldejäävam võistlus: 2013.aasta veebruaris käisime Tartus legendaarse kergejõustikutreeneri Martin Kutmani mälestusvõistlustel. Meeste kaugushüppes olid kohal välismaalased (Mokoena 7.95 ja Chris Tomlinson 7.84). Endal läks ka seal päris hästi. Ma mäletan, et tegin veel kaugushüppes uue rekordi.
 
Eliisa ja Ethel Martin Kutmani mälestusvõistlustel. Kaugushüppes saavutas Ethel isikliku rekordiga 4.60 esikoha ja 60meetri jooksus tuli ta teiseks ajaga 8,78.

Kuidas oli Pärnus trenni teha?: Treeningkaaslased olid väga sõbralikud ja abivalmid, Treener oli super hea!
Millised alad kõige enam meeldivad?  60m jooks, pallivise ja kõrgushüpe 
Kirjelda kõige raskemat trenni.: Minujaoks on raske trenn siis kui me teeme tõkkejooksu, kuna ükskord ma kukkusin ja enam ei julge eriti teha. Raske trenn on ka siis kui me teeme palju kõhulihaseid, seljalihaseid jne.
Treeneri kommentaar:
Tegelikult ma usun, et just tõkkejooks sobiks Ethelile suurepäraselt. Tal on suurepärane kehavalitsemise oskus, hea painduvus ja koordinatsioon. Tal on väga suured tahteomadused, mida tõkkejooksjal on väga vaja. Lisaks jookseb ta nüüd tehniliselt ka väga hästi tõkkeid. Segab ainult hirm, mistõttu ta ei suuda veel maksimaalse kiirusega tõkkeid joosta. Etheli kiiruslikud võimed on suurepärased, kindlasti kuuleme temast edaspidi eelkõige sprindi distantsidel saavutatud edu tõttu.


Sina ja Spordiklubi Altius aastal 2014 : Eestis olles käin kõigil võimalikel kordadel trennis. 

Treeneri kommentaar:
Ethel esindab loodetavasti ka edaspidi Eestis olles spordiklubi Altiust. Ma loodan ise veel, et millalgi kolib ta Eestisse tagasi ning mul avaneb veel võimalus temaga koostööd teha ja teda juhendada!

Millistele aladele tahad pühenduda 2014.aastal: Odaviskele ja 60meetri jooksule, muidugi ka testele aladele. 
Sportlikud eesmärgid 2014.aastaks: Püstitada uusi rekordeid, eriti tahaks teha uue rekordi 60meetri jooksus.
Sportlikud eesmärgid vaadates pikemalt tulevikku (3-4-5 või rohkema aasta pärast) : pääseda kuskile väismaale suurele võistlusele. 
Mingisugune meeldejääv hetk seni Altiuses oldud aja jooksul?: Kõik trennid on olnud meeldejäävad, meil on alati lõbus ja pole olnud trenni, kus me ei naeraks. Aga muidugi keskendume ka trennile. 
Millal külastan jälle Pärnu kergejõustikuhalli? : Ei oska öelda, aga jõulude ajal oleme Eestis. Soovitused treeningkaaslastele, kes jätkavad Pärnus trenni tegemist: Käige korralikult trennis ja võtke võistlustest osa!



 Ethel, Anett Maria ja Andra pärast väsitavat Karksi-Nuia võistluspäeva, kus tuli hakkama saada paduvihmas.

Treener iseloomustab Ethelit:
Et Ethel on andekas ja kergejõustiku jaoks justkui loodud, sain ma aru juba siis, kui ta esimesel korral minu trenni sattus. Kui ta aga pärast pausi taas trennis käima hakkas, oli temaga väga lihtne trenni teha. Ta tahtis ise palju teha ja talle meeldisid kõige raskemad harjutused. Ta oli trennis kõige kiirem tüdruk ja iga tema trenn pakkus mulle kui treenerile midagi uut ja põnevat. Tema arengut oli väga kihvt vaadata. Ta õppis kõiki asju kiiresti, jooksvalt. Mõnikord oli vaja ainult ühe korra ette näidata ja Ethel sai kohe aru, kuidas asi käib ja tegi veatult järgi. Ethel on väga mitmekülgne. Tal on suurepärased kiiruslikud omadused, väga hea pöid, hea koordinatsioon ja osavus ning väga hea viskekäsi. Ei olnud võistlust, kust ta poleks saanud poodiumile kolme parema sekka. Tema kolimine Soome oli mulle väga kurb uudis, kuna teda oleks väga põnev olnud treenida. Selliste eeldustega tüdrukuid ei ole mul palju olnud. Küll aga on mu süda rahul, et nüüd on ta kergejõustikule oma südame andnud ja ta teeb Soomes usinalt trenni. Ethel on meil juba Pärnus külas ka käinud, kui tegi kaasa mitu trenni ja jooksis 30 meetri jooksus isikliku rekordi 3,75. 
Näen Ethelis väga suurt potensiaali saada suurepäraseks kergejõustiklaseks. Loodan, et ta julgeb unistada ja oma unistuste nimel ka trennis vaeva näha. Hoiame siin Pärnus talle kõvasti pöialt!

Traditsiooniks on saanud igal aastal juunikuus Valmiera võistlus Lätis. Viimati tuli Ethel ka nendelt võistlustelt tagasi medaliga. Ethel on pildil vasakult teine, Anneliisi ja Eliisa vahel.
 
 
 

1 kommentaar:

  1. Etheli isa tänab Teid Romet kõige selle suure ja raske töö eest,mis on teinud Ethelist tubli inimese ja andunud spordihuvilise.

    VastaKustuta