pühapäev, 6. märts 2022

Edukad Balti meistrivõistlused

4 ja 5 märtsil toimusid Lätis, Valmiera sisehallis Balti meistrivõistlused U18 ja U20 vanuseklassidele. Meie sportlasi oli Eesti noortekoondises kolm - Viola, Greete-Liis ja Carlyn. Kõik kolm võitsid Lätis Balti meistritiitli!

Ka Eesti koondisel tervikuna läks väga hästi. Esikoht saavutati lõunanaabrite ees mõlemas vanuseklassis.

U20 arvestus:

1. Eesti 198 punkti
2. Läti 186 punkti
3. Leedu 149 punkti

U18 arvestus:

1. Eesti 224 punkti
2. Läti 160 punkti
3. Leedu 141 punkti

Kaks võistluspäeva väga mõnusas Valmiera sisehallis kujunesid meie sportlastele väga edukateks. Võtan nüüd meie sportlaste esinemise lühidalt ka kokku.

Viola - U18 koondis

Esimesel võistluspäeval oli Violal kavas 1500 meetri jooks. Suvel viis ta oma isikliku rekordi sel alal 4.54,27ni. Talvistel Eesti noorte meistrivõistlustel võitis ta esikoha ajaga 5.04,00. Jooksu favoriit Viola seekord ei olnud, kuna Läti esinumbri isiklik rekord oli 4.39,61. Tugev lätlanna asuski jooksu algusest kohe vedama, Viola püsis üsna pikalt kolmandal kohal, aga koguaeg jälgides, mida liider teeb. 300 meetrit enne lõppu lätlanna kiirendaski, Viola märkas seda hetke hästi ja tõusis kohe teiseks ning läks liidriga kaasa. Lõppusirgele tulles Viola kiirendas, möödus konkurendist ja võttis võidu uue isikliku rekordiga 4.43,66. Suvel toimuvatest U18 Euroopa meistrivõistluste normatiivist jäi lahutama 3,66 sekundit. Täpselt sama palju jäi lahutama ka uuesti Eesti U18 rekordist. Isiklik rekord paranes aga enam kui 10 sekundiga. Eesti täiskasvanute sisehooaja edetabelis tõusis ta selle ajaga praegu kolmandaks, seejuures jääb teine koht vaid 3 sajandiku kaugusele. U18 vanuseklassi kõigi aegade sise edetabelis tõusis Viola selle ajaga teiseks. Tulemus tähistab ka uut spordiklubi Altiuse naiste, U23, U20 ja U18 rekordit!

 

 1500 meetri jooks (Fotod: Guntis Bērziņš)
 
Teisel võistluspäeval oli kavas 800 meetri jooks, kus Viola oli 2 nädalat tagasi püstitanud uue Eesti U18 siserekordi 2.14,53. Kuna esimesel päeval tegi Viola väga tugeva pingutuse 1500 meetri distantsil, siis võtsime selge plaani joosta 800 meetrit niipalju jõudu säästes kui see vähegi võimalik oli. Olime valmis konkurentide tugeva tempoga kaasa minema, aga taktikajooksu korral oli samuti plaan paigas. Kuigi esimene ring läbiti kiiresti - 32 sekundiga, siis teisel ja kolmandal ringil lasti tempo alla ja see sobis meile väga hästi. 150 meetrit enne lõppu Viola kiirendas, jooksis teistelt eest ära ja vormistas lõpuks võidu ajaga 2.18,42. Seega tuli Viola nendel võistlustel kahekordseks Balti meistriks!

800 meetri jooks (Fotod: Guntis Bērziņš)

Mul on siiralt hea meel, et Viola on kerkimas Eesti keskmaajooksu paremikku. Tänaseks ei ole me kindlasti veel konkreetselt otsustanud, et temast saabki jooksja, ent senised tulemused annavad kindlasti palju mõtteainet. Lisaks on mul suur rõõm, et pika võistlushooaja lõpusirgel suudab ta ikka väga head vormi näidata. Teda on ees ootamas veel Balti mitmevõistluse meistrivõistlused Leedus (12-13.märtsil). Loodame, et energiat ja särtsu jagub veel ka selleks võistluseks. 
 
Neile, keda täna Viola head esitused ja ilusad jooksud aga morjendavad ja kellel on olnud vajadus kommenteerida tema valitud jooksu taktikat, soovitan pisut maha istuda, järele mõelda ja seejärel rõõmu tunda selle üle, et meil on üks usin sportlane, kellele meeldib joosta, kes tahab joosta ja mis kõige vahvam - kes jõuab joosta. Arvestades, kui vähe on meil selliseid sportlasi, on äärmiselt hämmastav, et meie spordiala - kergejõustiku sees leidub ikka neid inimesi, kes suudavad täiesti jaburat juttu rääkida. Kui selle kõige eesmärk on meie rõõmu vähendada, siis saan kinnitada, et Violal on fänne ja toetajaid hulganisti rohkem kui pessimiste ja kriitikuid. Ja meie tunneme suurt uhkust ja rõõmu tänaste tulemuste üle. Ning mõistagi anname endast parima, et need tulemused aina paraneksid!


Greete-Liis - U18 koondis

Greete-Liis tegi oma etteaste kuulitõukes kohe esimesel võistluspäeval. Arvestades, et tal jäi kogu suvine võistlushooaeg vigastuse tõttu vahele, oli seekord noorte koondisesse pääsemine, Eesti noorte meistriks tulemine ja korduvalt isikliku rekordi parandamine sel talvel hämmastav ja rõõmustav! Oma isikliku rekordi oli ta sel talvel viinud juba 13.74ni. Sarnaselt Violale, et olnud ka Greete-Liis kuulitõukes favoriit. Leedu esinumbri isiklik rekord oli 13.92. 

Proovikatsed õnnestusid Greete-Liisil hästi. Viimane proov maandus 13 ja poole meetri peale ning nüüd tuli vaid võistluskatseid ootama jääda. Konkurendid alustasid tagasihoidlikult, esimese kahe vooru järel oli liidri tulemus 12.60. Ootamatult oli täiesti liimist lahti ka Greete-Liis, kes esimesel katsel sai kirja 12.32 ja teises voorus vaid 11.84, kolmanda katse astus ta üle. Finaalkatsed algasid 11.96ga tema jaoks. Nelja tõukevooru järel juhtis Leedu konkurent 13.19ga. Viiendas voorus põrutas Greete-Liis aga uue isikliku rekordi 13.86! See oli ka ainus võistluskatse, mis seekord õnnestus. Aga sellest piisas, et tulla Balti meistriks! Leedu esinumber tõukas lõpuks 13.21.

Ilmselgelt oli Greete-Liis närvis ja ei suutnud oma sooritustele nii keskenduda nagu vaja. Iga ebaõnnestunud katse viis vaid veel rohkem endast välja. Sellisest seisust ei ole kerge välja tulla. Eriti kui tead, et tegelikult tõukad sa igast asendist üle 13 meetri, aga nüüd on ootamatult nelja katse järel kirjas 12.32. Tõsiasi, et viiendas voorus sündis isiklik rekord ja uus spordiklubi Altiuse U18 rekord, näitab aga seda, et Greete-Liisi näol on tegemist sportlasega, kes võitleb lõpuni. Selles osas on ta arengus väga suure sammu edasi teinud. Oluline oli mitte endast välja minna, tõuge tehniliselt korralikult kokku panna ja sellega sai ta viiendas voorus suurepäraselt hakkama. U18 Euroopa meistrivõistluste normatiiv jääb hetkel veel 44 sentimeetri kaugusele ning seda saab ta püüdma hakata juba suvisel võistlushooajal.

Kuulitõuge (Fotod: Guntis Bērziņš)
 
Greete-Liisi saavutuse üle on mul suur rõõm. Pärast pikka vigastuspausi, palju kulutatud tunde taastusravi ja arstivisiitide peale saab just sellistel hetkedel aru, et tehtud töö ja nähtud vaev tasusid end ära. Nüüd saab hakata tasapisi suviseks võistlushooajaks valmistuma. Tööd tuleb teha palju ja selleks peab Greete-Liis ka ise valmis olema. 

Carlyn - U20 koondis

Carlynil oli nendele võistlustele kõige keerulisem tulla, kuna nädal aega tagasi toimunud Eesti talvised meistrivõistlused täiskasvanute arvestuses ebaõnnestusid tal täielikult. Teivashüppes sai ta mäletavasti nulli, 60 meetri distantsil näitas üle pika aja aega üle 8 sekundi. 

Esimesel võistluspäeval oli kavas 60 meetri tõkkejooks ja siis mõned tunnid hiljem teivashüpe. Carlyn kuulus ka 4x200 meetri teatejooksu võistkonda ning teatejooks pidi ajakava kohaselt algama 50 minutit pärast teivashüpet. 

Oli see närvidest või ongi praegu tõkkejooks liimist lahti, aga jooksuga kindlasti rahule jääda ei saa. Ajaga 8,97 lõpetas ta jooksu viiendana. Ise lootsin ma isikliku rekordi parandust, mis on tänavusest talvest 8,87. 8,83ga võideti sel korral pronksmedal. 
 

 60 meetri tõkkejooks (Fotod: Guntis Bērziņš)

Teivashüppes oli Carlyn aga favoriit võidule, tema isiklik rekord on 3.72. Lähimad konkurendid olid sel talvel hüpanud 3.50 ja 3.40. Teivashüppe algus venis aga nii pikalt, et teatejooksu ta jooksma minna ei saanud. Alad kattusid ja pidime keskenduma teivashüppele.
 
Sel korral klappisid hüpped oluliselt paremini, kindlasti oli ka keskendumine, valmistumine võistlusteks ja kokkuvõtmine hoopis teisel tasemel nädala tagusega võrreldes. Algkõrguse 3.20 alistas ta esimesel katsel. Esimesel katsel alistusid ka järgmised kõrgused: 3.35, 3.45 ja 3.55. Esimene ebaõnnestunud katse tuli kõrgusel 3.60, aga teisel üritusel alistus seegi. Kõrgusest 3.65 sai Carlyn jagu jälle esimesel üritusel ja sellega tagas ta endale ka esikoha ja Balti meistritiitli. Järgmisena läks ta proovima uut isiklikku rekordit 3.75. Teisel ja eriti kolmandal katsel oli ta selle kõrguse alistamisele väga lähedal, aga seekord oli võidutulemus siis 3.65.



Teivashüpe (Fotod: Guntis Bērziņš)
 
Mul on suur rõõm mitme asja üle. Esiteks selle üle, et Carlyn on taas Eesti noortekoondises. Liiga pikk paus on olnud sees tema viimasest koondise võistlusest. Sellel teekonnal on tulnud väga palju probleeme lahendada ja takistusi ületada. Osad ootavad lahendamist ja ületamist siiani. Mul on hea meel ka selle üle, et sel talvel on ta hüpanud stabiilsemalt teivast. Kuigi eelmisel suvel viis ta oma isikliku rekordi juba 3.71 peale, oli tegemist siiski ühekordse sähvatusega, sest kõikidel teistel võistlustel hüppas ta keskmiselt 3.50. Talvel on ta hüpanud nüüd neljal korral kõrgemale kui 3.60. 

Murekohti on paraku ka. Täna hüppab Carlyn võistlustel 8 sammulise hoojooksuga. Lootsin ise, et sel talvel hüppab ta vähemalt 14 sammuga, aga sellest eesmärgist oleme praegu väga kaugel. Ja siin on kaks suurt põhjust. Esimene on tema hüppetreeningute kvaliteet, mis eriti talve esimesel poolel oli täiesti olematu. Seetõttu ei saanud  me ka mingit ülevaadet, millise teibaga saame hüpata ja kui pikalt hoojooksult. Kui lõpuks treeningutel mõned hüpped ka õnnestuma hakkasid, selgus kiiresti järgmine tõsiasi, et meil ei ole teibaid, millega pikemalt hoojooksult hüpata. Kuna see avastus tuli nii hilja, ei olnud kuidagi võimalik ka vahendeid enam leida, et uusi teibaid tellida. Väga kurb on ka see tõsiasi, et kui ma koheselt Pärnu linnale taotluse tegin, et nad leiaksid kasvõi ühe teiba jaoks vahendeid (ca 650 eurot), siis pärast kuu aja pikkust ooteaega teatas linn, et vahendeid selleks ei ole. Seega seekordse Balti meistritiitli võitmise puhul Pärnu linna kuidagi tänada ei saa. Seal ei tehtud selleks midagi, et juba eelmisel suvel U18 Euroopa meistrivõistluste normatiivi teivashüppes täitnud sportlane saaks omale vajalikud vahendid, millega üldse hüpata. Balti meistritiitel tuli lühikeselt hoojooksult meie spordiklubi enda teibaga, millel on juba päris pikk eluiga, aga millega suvisele võistlushooajale vastu minna ei saa. Vaja on osta juurde vähemalt 3 uut teivast, et saaks minna normaalse hoojooksu peale ja üritada sel juhul juba ka suviste U20 maailmameistrivõistluste normatiivi. 

Seetõttu teen ka siin üleskutse kõigile, kes seda postitust loevad. Kui kellelgi on võimalus ja huvi ühte tubli sportlast toetada teivaste ostuga, siis palun sellest julgesti märku anda. Teada võib muidugi anda ka kontaktidest, kes meie spordiklubi toetada saaksid ja tahaksid ning saan seejärel ka ise nendega ühendust võtta!
 
Foto: Erakogu

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar