pühapäev, 20. märts 2022

Balti mitmevõistluse meistrivõistlused

Nädal aega tagasi, 13.märtsil toimusid Leedus, Šiauliais Balti meistrivõistlused mitmevõistluses. Eesti U18 koondisesse kuulus meil Viola, kes talvistel Eesti mitmevõistluse meistrivõistlustel saavutas kolmanda koha 3624 punktiga. Siis olid tema üksikalade tulemused: 60m tõkkejooks 8,97, kõrgushüpe 1.62, kuulitõuge 10.26, kaugushüpe 5.12 ja 800 meetri jooks 2.20,89.

Pika võistlushooaja jooksul oli Viola pakkunud meile juba hulganisti positiivseid emotsioone. Ta võitis Eesti U18 meistrivõistlustel kaks kuldmedalit - 800 ja 1500 meetri jooksus. Samadel aladel võitis ta esikoha ka Balti meistrivõistlustel märtsi alguses. 800 meetri jooksus püstitas ta uue Eesti U18 siserekordi 2.14,53. Pärast märtsi alguses toimunud üksikalade Balti meistrivõistlusi ei olnud ma väga kindel, et tal jätkub mitmevõistluse jaoks veel vajalikku värskust ja head vormi. Nii võtsime nädal enne mitmevõistlust koormuse täiesti alla, proovisime mõnda üksikut ala ja lasime tal puhata ja taastuda. Leedus toimunud viievõistluses näitas Viola suurepärast vormi ja üllatas kahtlemata ka mind ennast. 

60 meetri tõkkejooks - võistluste esimene ala

Viola alustas võistlust suurepäraselt, saavutades 60 meetri tõkkejooksus alavõidu 8,79ga. Isiklik rekord paranes koguni 8 sajandikuga. Meie spordiklubi rekordist jäi lahutama 4 sajandikku (Carlyn - 8,75). Tõkkejooksuga teenis Viola 954 punkti. 

Kõrgushüpe - tagasihoidlik algus tõi lõpuks suurepärase tulemuse

Viola hüpped esimestel kõrgustel ei olnud muljetavaldavad. Ta ületas küll kõrgused 1.50, 1.53, 1.56 ja 1.59 esimesel katsel, aga hüpete põhjal tundus, et 1.62 alistamine võiks olla seekord taas lagi. Kõrgus 1.62 alistuski teisel katsel ja sellega oli rekordi kordamine juba tehtud. Siis aga hüpped oluliselt paranesid ja kõrgused 1.65 ning 1.68 alistusid kohe esimesel katsel! Kaugel ei olnud ka 1.71 ületamine. Isiklik rekord paranes 6 sentimeetri võrra. Sellega saavutas Viola kõrgushüppes teise koha. Kahe alaga oli koos 1784 punkti ning Viola juhtis endiselt võistlust. 

Kuulitõuge - raskest seisust uhkelt välja

Viola mitmevõistluse nõrgim ala - kuulitõuge ootas ees. Viimasel kuulitõuke treeningul tõukas ta kuuli 10.70, mis andis alust loota ka sel alal rekordiparandust. Seda oleks ka väga vaja olnud. Tehniliselt olid tõuked sel korral aga oluliselt kehvemad kui viimasel treeningul ja esimesel katsel lendas kuul alla 10 meetri - 9.98. Teisel katsel ei tulnud samuti lisa - 9.94. Esimene ärevam hetk oligi sellega käes. Kolmandaks katseks võttis Viola end hästi kokku ja tõukas uue isikliku rekordi 10.68. Isiklik rekord paranes 42 sentimeetriga. Kolme ala järel oli Viola endiselt esikohal. Seda ei ole varem juhtunud, et kuulitõuke järel ikka ta esikohalt leiame. Kolme alaga oli koos 2358 punkti. 

Kaugushüpe - ainus pettumust valmistanud ala seekord

Kaugushüppes oli Viola oma isikliku rekordi viinud sel talvel 5.29ni. Mitmevõistluse sees hüppas ta jaanuaris 5.12. See oli kindlasti ala, kus ma ootasin rekordiparandust, sest isiklik rekord peaks juba praegu olema 5.40. Kui proovihüpetel astus ta kõik katsed pakust üle, aga hüppas väga hästi, siis esimesel võistluskatsel muutus kõik. Äratõuke sooritas ta kaugelt paku tagant ja tulemus oli sellele vastav - 4.81. Ilmselgelt kartis ta hoojooksul aktiivne olla ja tahtis tulemust kindlasti kirja saada. Teiseks katseks sai ta sammu natuke lähemale, aga kaugus hüppepakust oli ikka ligi 20-25 sentimeetrit. Tulemus küll paranes - 4.96, aga ootustele see muidugi ei vastanud. Viimase hüppe sooritas ta samuti paku tagant, aga kirja sai päeva parima 5.12. Ehk täpselt samapalju kui Eesti meistrivõistlustel viievõistluse sees. Ligemale 70 punkti läks siin kaduma. Nelja alaga oli Viola kogunud 2950 punkti. Enne viimast ala langes Viola neljandale kohale, vahe esimesel kohal olnud Leedu esindajaga oli 80 punkti.

800m - raskeks kujunenud jooks tõi siiski soovitud tulemuse

Hea, kui mitmevõistluse viimane ala - 800 meetri jooks on kõige tugevam ala. Kodutöö oli meil tehtud ja teadsime täpselt, kui kiiresti konkurendid seda distantsi on joosta suutnud. Selles osas kahtlusi ei olnud - kui Violal õnnestub teha oma tasemele vastav jooks, siis peaks mitmevõistluse võit tulema talle. Leppisime kokku ka ringide vaheajad, millega tulnuks joosta. Esimese 200 meetri järel oli Viola 2 sekundit kiirem, 400 meetri vaheaeg 4 sekundit kiirem kui algselt planeeritud. Seetõttu läks kolmas ring ka raskeks ning tempo langes oluliselt. Üksi ees joostes oli raskem ka kiirust hoida. Usun, et tugevas konkurentsis võinuks ta kannatada ja päris võimsa aja joosta. Aga alavõit tuli ikkagi veenvalt 2.19,81ga. Kokkuvõttes tõusis ta neljandalt kohalt esimeseks, kogudes viie alaga kokku 3776 punkti. Isiklik rekord paranes 152 punktiga.

Kokkuvõttes - ilus punkt ilusale hooajale

Leetu sõites mina ise mitmevõistluse võidust ei mõelnud, küll lootsin pääsemist poodiumile. Nii tuli see Balti meistritiitel väikese üllatusena, aga Viola vorm oli nendel võistlustel tõesti hea. Kahju lihtsalt kaugushüppest, et kõiki asju kokku panna seekord ei õnnestunud. Nüüd on Viola võistlushooaeg lõppenud, nädala on ta saanud rahulikult võtta ja nüüd alustame jälle treeningutega, et suveks korralikult ette valmistada. Kui mõelda suvel mitmevõistlusele, siis seitsmevõistluses tuleb juurde kaks ala - 200 meetri jooks ja odavise, mis kumbki nõrkade alade hulka õnneks ei kuulu. Küll tuleb vaeva näha, et kõrgushüppe tulemus muutuks stabiilseks, et kuul hakkaks maanduma vähemalt 11 meetri joonel, et kaugushüppes õnnestuks lõpuks end realiseerima hakata. Kaugushüpe on kallis punktiala, nii tuleb sellega veel vaeva näha. Igatahes ootab ees huvitav ettevalmistushooaeg ning Violal on tulemas aprillis ka esimene välislaager Portugalis. 

Teeme kõik endast sõltuva, et suvel samuti säravaid etteasteid pakkuda!



Fotod: EKJL/erakogu


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar