teisipäev, 5. juuli 2016

Eesti noorte meistrivõistlused

Kui eelmisel aastal võitsid meie sportlased Eesti noorte meistrivõistlustelt 10 medalit, olin tulemusega väga rahul ning arvasin, et paremini minna väga ei saakski.

Sel aastal võideti aga kokku uskumatud 15 medalit! Kolm võistluspäeva, igal päeval võideti 5 medalit. Kokku võideti 4 kulda, 7 hõbedat ja 4 pronksmedalit. Lisaks teeniti hulganisti kohti kaheksa parema hulgas. Selline tulemus ületas mu ootusi ja paneb mind teie üle uhkust tundma. Lisaks meie 15 medalile võitsid meie spordiklubi teiste treenerite õpilased veel 6 medalit. Seega võitsid Altiuse sportlased sel korral kokku lausa 21 medalit! Suurepärane tulemus!

Meeste noorsoo vanuseklass

Karli veenvad esitused pikematel jooksudistantsidel. Karl võitis nendelt meistrivõistlustelt kaks kuldmedalit ja ühe hõbemedali. Kui 1500 meetri jooksus tuli tal 39 sajandikuga kuldmedal loovutada (aeg 4.03,63), siis 3000 meetri takistusjooksus ja 5000 meetri jooksus ei jätnud ta konkurentidele enam mingit sõnaõigust. Takistusjooksus tuli meistritiitel ajaga 9.27,68 ning 5000 meetri jooksus sündis isiklik rekord 15.11,05. 5000 meetri jooks toimus vihmasajus. Väga edukat hooaega tegev Karl peab suure tõenäosusega hooaja ära lõpetama, kuna juba homsest alustab ta ajateenistust Eesti kaitseväes. Veel püsib lootus pääseda välja Eesti meistrivõistlustele juuli keskel, ent pärast seda tuleb teha niikuinii pikem võistluspaus. Karli edu taga on süsteemne ning järjepidev treening. Juba aastaid teeme tõhusat koostööd minu kolleegi Ralfiga. Koostöö on olnud viljakas ning viimasel paaril hooajal on Karl saanud maitsta töö vilju. Mul on väga kahju, et ajateenistus nüüd kõik selle ohtu seab, ent usun ja olen kindel, et Karlil on niivõrd tugev iseloom ja tahtejõud, et pärast teenistust saame sissetallatud teed juba jätkata. Soovin Karlile jaksu ja selget pead!


Noormeeste A vanuseklass

Jakob näitas iseloomu. Meie ettevalmistus käesoleva suve tähtsamateks võistlusteks sai tõsise vastulöögi mitu nädalat tagasi, kui Jakobit tabas vigastus. Viimased 3 nädalat ei saanud me teha mitte ühtegi kiirustreeningut ning planeeritud treeningutest tuli 75% ära jätta või välja vahetada muu tegevuse vastu. Esimesed jooksud naeltes tegi Jakob 5 päeva enne oma eestikate avastarti 100 meetri jooksus. Seetõttu oli tema seisund üpris suur küsimärk. 100 meetri jooks ka näitas, et kiirustreeningute puudus on jätnud oma jälje. Siiski suutis ta ennast joosta hõbedale ajaga 11,24. 200 meetri jooksust me loobusime, kuna ei tahtnud võtta liigseid riske. Silmas tuli pidada, et tähtsaim võistlus ootab ees Gruusias, kus toimuvad Euroopa meistrivõistlused. Nii saime juurde ka vajaliku puhkepäeva. Võistluste kolmandal päeval tegi Jakob aga võimsa etteaste 110 meetri tõkkejooksus, võites kuldmedali Eesti A vanuseklassi tipptulemusega 13,98! Eelmine Eesti tipptulemus sel distantsil oli püstitatud 10 aastat tagasi, kui praegu meie spordiklubis treeneri ametit pidav Rauno Kirschbaum jooksis 14,08. Eesti rekordiks seda veel ei loeta, kuna rekordi püstitamiseks tuleb joosta rahvusvahelise tõkkevahega (ehk siis pikema tõkkevahega). Aga tipptulemusi peetakse kõikide teiste tõkkevahedega. Finaal oli võimas, sest Jakobi konkurent Harald Suurorg kaotas talle vaid 6 tuhandikuga, joostes ajaks 13,99. Nii kõrgetasemelist tõkkefinaali ei olegi ma ammu juba näinud. 


Henri on kindlalt koha sisse võtnud kiirjooksjate tipus. Kvaliteetsete sprinditreeningutega veel väga vähe tegelenud Henri on teinud arengus suure sammu edasi. Juba talvised tulemused näitasid, et temas on sisu kõvasti. Nüüd võitis ta kaks medalit - 100 meetri jooksus pronksmedal 11,38ga ning 200 meetri jooksus hõbemedal 23,08ga. Olgu kohe ka ära mainitud, et peaaegu kõikidel jooksualadel puhus kolm päeva järjest vastutuul. 


Hans püstitas kaks isiklikku rekordit. 800 meetri jooksu rekord sai peaaegu 3 sekundilise paranduse, uued rekordnumbrid on 2.13,42. See andis 9.koha. Poole lühemal distantsil paranes rekord 29 sajandikuga. Uus rekord on 55,38. Sellega sai ta 13.koha.



Poisid B vanuseklass

Kristo näitas uimase avastardi järel head minekut teistel aladel. Kaugushüppe võistlusega rahule jääda siiski ei saa. Tulemus 5.72 ei ole suur altminek, ent sisimas lootsime me mõlemad, et nendel võistlustel alistab 6 meetri piir, mille ta on treeningutel juba kätte saanud. Finaali pääses veel 5.83ga. Kolmandal võistluspäeval kavas olnud kõrgushüpe õnnestus korralikult, kui ta kordas isiklikku rekordit 1.70. See andis 7.koha. Medaleid jagati 6 sentimeetrit kõrgemal. 110 meetri tõkkejooksu eeljooksus sai ta ajaks 16,17, mis viis ta kuuendana finaali. Finaalis näitas ta juba palju paremat jooksu ning tuli ajaga 15,69 neljandaks. Kristo näitas head stabiilsust ja korralikke tulemusi, ent selline eredam sähvatus jäi seekord tulemata. 



Mikk tegi korraliku võistluse. Teivashüppe võistlusel ületas ta 3.20, mis andis neljanda koha. Isiklik rekord on tal talvest 3.22. See oli talle teine võistlus alles uue teibaga ning arvatavasti paraneb isiklik rekord veel sel suvel, kui meil tekib võimalusi võistlema minna.

Jürgen üllatas. 100 meetri eeljooksus sündis kohe isiklik rekord 11,97 (vastutuul 1,6). Finaalis oli 12,04ga viies. 200 meetri jooksus sai ta ajaks 24,87, mis andis 10.koha. Need tulemused sündisid kõik talendi pealt, mitte veel treeningu. Sest õigeid sprinditreeninguid ei ole ta veel teinudki. Jürgen seisabki suure valiku ees. Kui ta tahab tõesti edu saavutada kiirjooksus, tuleb korralikult tööle hakata, sest teha on väga palju. Näidatud tulemused annavad selgelt märku, et eeldused kuhugi jõuda ja midagi suurt saavutada on olemas. Ent eeldustest üksi jääb väheseks. Eks sügisel ole näha, millise tee Jürgen endale on valinud.



Neiud A vanuseklass

Liisbet näitas keerulistes oludes sisu. Asume kohe kolmanda võistluspäeva juurde, sest siis toimus oodatud kolmikhüpe. Võistlustingimused ei olnud lihtsad. Kogu kolmikhüppe võistluse ajal sadas tugevalt vihma. Liisbet näitas aga üles enesekindlust ega lasknud ennast vihmast segada. Kohe esimesel katsel sündis hooaja tippmark 11.35. Veel kahel katsel suutis ta vastutuulega hüpata üle 11 meetri. Tehnika osas oli veel puudujääke, aga niivõrd hea tulemusega võitis ta hõbemedali! Kusjuures kullast jäi lahutama vaid 7 sentimeetrit! Kaugushüppes sai ta kirja ainult ühe katse - 4.93. Viimane kolmas katse oli väga pikk hüpe, aga paraku napi üleastumisega. Kuulitõukes jõudis ta finaali, kus oli 10.89ga kaheksas. 



Hanna võitles välja isikliku rekordi. Kui 800 meetri jooksus ei õnnestunud veel soovitud jooksu päris teha - tulemuseks 2.37,12 ja viies koht, siis 400 meetri jooksus sündis isiklik rekord 1.04,28, mis andis 12.koha. Loodan ise, et suudame veel sel suvel 800 meetrit joosta kiiremini 2.33st.


Carol on tagasi! Pikka aega tervisega hädas olnud Carol on lõpuks tagasi võistlusradadel! Kerges vastutuules jooksis ta 100 meetrit 13,56ga. 200 meetri jooksus puhus koguni 3 meetrine vastutuul, ent aeg 27,86 on igati hea tulemus. Aasta tagasi jooksis palju soodsamates tuuleoludes 27,70. Kaugushüppes alistus aga 5 meetri piir - tulemuseks 5.01!



Tüdrukud B vanuseklass

Karli kõrval oli meil ka teine kolme medali võitja - Ann Marii. Kolme päevaga võitis ka kogu medalikomplekti - 200 meetri jooksus kuldmedal, 400 meetri jooksus hõbemedal, 100 meetri jooksus pronks. Ta püstitas kaks isiklikku rekordit - 100 meetri jooksus 12,79 1,1 meetrise vastutuulega ning 400 meetri jooksus 59,42. Rekord paranes koguni 1,20 sekundiga. Rekordit ei sündinud aga just kulla toonud 200 meetri distantsil ning siin oli ka selge põhjus selleks. Jooksu ajal puhus vastutuul 2 meetrit sekundis - tulemuseks 25,95. Loodetavasti õnnestub meil sel suvel joosta veel soodsamates tuuleoludes ka, siis langeb rekordeid kindlasti veel. Nendel võistlustel näidatud jooksud ja saavutatud tulemused on aga märkimisväärsed!



Imeline Elisa hüppevorm. Kaugushüppes näitas Elisa üles erakordset stabiilsust kõrgel tasemel. Kuuest katsest sai ta tulemuse kirja neljal. Kõik neli hüpet kandusid kaugemale 5 meetrist. Uus isiklik rekord sündis neljandas voorus, kui lubatud tuulega hüppas ta 5.33! Kuues katse oli samuti väga hea, paraku napi üleastumisega. Medalist jäi aga väga vähe lahutama, kolmandalt kohalt tõrjuti ta neljandaks alles viimases hüppevoorus. Lõpuks jäi medalist lahutama 12 sentimeetrit. Täistabamus tuli kõrgushüppes, kus Elisa ületas isikliku rekordi 1.65 ning võitis hõbemedali! Kolmas katse kõrgusel 1.68 oli väga lootustandev. Aga ühe nädalaga uuendas ta kahel korral oma kõrgushüppe rekordit, teisipäeval oli ta samal staadionil ületanud 1.64.




Etheli suurepärased jooksud tõid esimesed medalid. Ethel võitis nendel meistrivõistlustel oma kaks esimest Eesti meistrivõistluste medalit - 100 meetri tõkkejooksus 15,41ga hõbemedal ja 200 meetri tõkkejooksus pronksmedal ajaga 31,43. Lisaks jooksis ta ennast ka 100 meetri finaali, kus ta oli kuues 13,34ga. Etheli edu üle on väga suur rõõm, sest nägin juba aastaid tagasi, et ta võiks sellistel kohtadel jooksma hakata edaspidi. 


Ramona Eliis Aleksandra Metsäranta. Teivashüppes tulemuseks 2.80 ning pronksmedal. Mida ma sellepeale ikka kosta oskan? Sel suvel oleme teivashüppega tõsiselt hädas olnud ning senised kolm võistlust just väga palju enesekindlust ei ole andnud - 2.70, 2.72 ning 0. Hooaja tähtsaimal võistlusel võttis ta ennast aga niipalju ikka kokku, et lisas oma talvisele medalile veel ühe. Tehniliselt on aga probleeme praegu küllaga ja töö peab muutuma treeningutel palju kvaliteetsemaks, et arengus järgmine samm teha. 200 meetri jooksus oli ta kuues ajaga 27,35 (2,3 vastutuul) ning 400 meetri jooksus püstitas ta isikliku rekordi 1.01,33, mis andis neljanda koha. Ramona jooksis sel suvel juba kolmandat korda alla 62 sekundi, mis näitab ka erakordselt head stabiilsust!




Vanessa näitas sisu. Kui kaugushüpe avapäeval ebaõnnestus, võis eeldada, et tuju on niivõrd kehv ning järgmistel aladel midagi head oodata ei ole. Kõrgushüppes oligi suur ebaõnnestumine väga lähedal. Ükski proovikatse ei õnnestunud, samm ei klappinud, ebakindlus aina süvenes. Väga väga keerulisest seisust ronis Vanessa aga auga välja. Ta ületas lõpuks kolm kõrgust ning sai tulemuseks 1.45. Kõige rohkem õnnestus 100 meetri tõkkejooks, kus ta sai ajaks 16,95. Arvestades seda, et veel 4-5 nädalat tagasi ei klappinud tõkkejooks üldse, oli tulemusel eriline väärtus. Nendel võistlustel hoidis Vanessa pea lõpuni püsti ning esines eeskujulikult lõpuni!


Cleer võitles vigastusega. Teisipäeval karikavõistlustel endale liiga teinud Cleer pidi nendel võistlustel toime tulema valuga, mis segas võistlemist ja paljuski ka keskendumist. 100 meetri jooksus sai ta ajaks 13,84. Kõrgushüpe soovitud tulemust ei toonud - 1.45 alistamine ei saagi pakkuda rõõmu, kui ta hooaja tippmark on 1.60. Cleeri puhul on peamiseks probleemiks praegu hüppetehnika, tema kehaline vorm on väga heal tasemel ning võimaldaks igal võistlusel hüpata 1.60. Nüüd peame aga tervise korda saama ning siis saame näha, kas tehnikat õnnestub veel suve jooksul pisut lihvida.


Merily-Anett sai oma esimeste meistrivõistlustega hakkama. 200 meetri jooksus sai ta kirja igati korraliku 29,50 (rekord 29,31). Sel korral puhus aga vastutuul 2,3 meetrit sekundis. 400 meetri jooksus oli tulemuseks 1.06,47. Isiklik rekord on tal sellest suvest 1.06,1. 



Kokkuvõttes tahan öelda, et olen kõikide võistlusega väga rahul. Olen rahul ka sellega, kuidas võistlustel üksteist toetati ning omadele toeks oldi. Kiidan teid ja tahan vaid öelda, et tunnen teie üle uhkust!












Kõik võistluse pildid asuvad siin: https://goo.gl/photos/6SDHgyQMkJDfAHkk7

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar